The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Fatima

Specialisten review van de Nikon Coolpix P1000

Het fotograferen van verre vogels, vliegtuigen en zelfs de maan zou een makkie zijn met de Nikon Coolpix P1000. Nikon noemt het de compactcamera met het grootste zoombereik ter wereld. Ik testte het uit en ik keek hierbij naar het zoombereik, de beeldkwaliteit en ik maakte een vergelijking met zijn voorganger.

In het kort

16 megapixel CMOS sensor | 125x optische zoom | Wifi en bluetooth | 4K videoresolutie | Maximaal diafragma f/2.8
1.049,-
tijdelijk uitverkocht

Pluspunten

  • Met de 125x optische zoom breng je kleine details helder in beeld.
  • Dankzij het maximale diafragma van f/2.8 fotografeer je scherp op donkere locaties.
  • Je neemt gedetailleerde videobeelden op in 4K kwaliteit met 30 frames per seconde.

Minpunten

  • Het beeldscherm heeft geen touchscreen om de camera eenvoudig te bedienen.
  • Een aansluiting voor een externe flitser ontbreekt.

Eerste indruk

Eerste indruk P1000

De lens is enorm, maar de camera voelt minder zwaar dan ik had gedacht. Opvallend is dat de behuizing compact is, ondanks de 3000mm lens. Je houdt de camera stabiel vast door de stevige grote rubberen grip. Op zowel de bovenkant als op de zijkant is er een zoom schakelaar voor meer gebruiksgemak. De instellingenknop laat zien dat de camera twee bijzondere standen heeft: de maan- en vogelstand. Het is direct duidelijk dat het een veelzijdige camera is voor de natuurliefhebber en astrofotograaf.

Het zoombereik

Groot zoombereik

Compactcamera met een groot zoombereik

Het is een echte superzoomcamera met een optische zoom van 125x. De lens strekt zich uit van een 24mm groothoek tot een 3000mm telefoto lens. Ongelooflijk hoe dichtbij ik kom bij vogels en vliegtuigen, het voelt alsof ik een telescoop in mijn handen heb. De zoomknop bedien ik gemakkelijk met mijn duim. Met de Dynamic Fine Zoom functie haal ik alles nog dichterbij tot 6000mm. Let wel op dat je resolutie en kwaliteit verliest met de digitale zoom.

De beeldkwaliteit

Beeldkwaliteit

Scherpe opnamen en een lichtsterke lens

De camera fotografeert in 16 megapixel en heeft een 1 / 2.3 inch sensor. Dit is kleiner dan een fullframe sensor, maar de foto’s en video’s zijn alsnog levendig, gedetailleerd en scherp. Dankzij het grote diafragma van f/2.8 heb je een lichtsterke lens. Maar wanneer ik inzoom tot 3000mm, springt het diafragma automatisch naar f/8. Dit betekent dat je met hogere ISO waardes moet werken op donkere locaties.

Beeldstabilisatie

Beeldstabilisatie

Maak scherpe telefoto’s vanuit de hand

Wanneer je lange brandpuntsafstanden gebruikt kan een kleine camerabeweging funest zijn voor de scherpte van je beelden. Dankzij de krachtige ingebouwde beeldstabilisator van 5 stops maakte ik alsnog redelijk scherpe beelden uit de hand. Ben je serieus over dieren in het wild vastleggen of vliegtuigspotten? Neem dan een stevig statief mee voor een betere focus wanneer je volledig inzoomt.

Het verschil met de Nikon Coolpix P900

Verschil tussen P1000 en P900

Een camera met meer mogelijkheden

De Nikon Coolpix P1000 is een zichtbare verbetering ten opzichte van zijn voorganger de Nikon Coolpix P900. Je hebt een nog groter zoombereik dankzij de langere telelens. Je fotografeert nu ook in RAW, waardoor je het meeste uit de bewerking haalt. Je maakt opnames in 4K beeldkwaliteit met 30fps of in 1080p met 60fps. De camera heeft een betere geluidskwaliteit door de externe microfoonaansluiting. Het LCD scherm aan de achterzijde is groter voor een betere beeldcontrole en instellingenbeheer. De camera beschikt over een hotshoe om je externe flitser aan te sluiten. Je deelt eenvoudig je beelden via Bluetooth en Snapbridge.

Conclusie

Als je dieren in het wild, astronomie of sport wilt vastleggen, maar geen fortuin uit wilt geven aan telelenzen, dan is deze veelzijdige camera uiterst geschikt. Je haalt je onderwerp zeer dichtbij door het grote zoombereik. De beeldstabilisator is onmisbaar wanneer je met langere brandpuntsafstanden werkt. Foto’s maken kan in RAW en filmen doe je in 4K beeldkwaliteit. Het gebruiksgemak van de instellingen en de compacte bouw maakt dit een fijne camera om mee te nemen.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.695 beoordelingen