The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Manon

Advies over statieven

Een statief onder je camera helpt om een stabiele opname te maken. Daarnaast heb je je handen vrij om de camera te bedienen. Dit zijn, in de basis, de belangrijkste redenen om een statief te gebruiken. Op deze pagina leggen wij de belangrijkste verschillen tussen statieven uit. Zo helpen we je met de zoektocht naar een geschikt statief voor jou.

Welk statief past bij jouw gebruikssituatie?

Er zijn verschillende soorten statieven voor een variëteit aan typen fotografie. Er bestaan statieven waarbij je de camera vlak boven de grond kunt fixeren. Deze zijn bedoeld voor macro fotografie of fotograferen vanuit een kabouter perspectief. Er bestaan ook statieven die bedoeld zijn om mee te filmen. Deze statieven hebben een groot handvat en een speciale statiefkop waarmee je vloeiende pan- en til bewegingen maakt. Statieven voor fotografie heb je in verschillende soorten. Er bestaan statieven die speciaal geschikt zijn voor op reis. Andere statieven zijn beter geschikt voor in een studio.

Type statief

Type statief

Statieven zijn er in verschillende soorten en maten. Op onze pagina met alle type statieven leggen we uit wat de verschillen zijn en vertellen we over de voor- en nadelen per statief.

Type statiefkop

Type statiefkop

De statiefkop is het deel van het statief waar je de camera op bevestigt. Er zijn statieven met een geïntegreerde kop en statieven met een verwijderbare kop. Dat laatste maakt je statief een stuk flexibeler, want er zijn allerlei soorten statiefkoppen met hun eigen kenmerken en specifieke functies.

Werkhoogte en draaggewicht

Er zijn verschillende soorten statieven voor een variëteit aan typen fotografie. Er bestaan statieven waarbij je de camera vlak boven de grond kunt fixeren en statieven die bedoeld zijn om mee te filmen. Statieven voor fotografie heb je in verschillende soorten, evenals statieven die beter geschikt zijn in een studio. De verschillen hebben voornamelijk met het draaggewicht en werkhoogte te maken.

Werkhoogte

In ons assortiment statieven hebben we een grote variëteit aan verschil in werkhoogte. De minimale en de maximale werkhoogte zijn belangrijke specificaties om te checken voordat je een statief aanschaft. Wil jij graag vlak boven de grond planten of kleine dieren fotograferen? Let dan in het bijzonder op de minimale werkhoogte. Kies hierbij voor de minimale werkhoogte van maximaal 45 centimeter. Zoek jij juist een statief waarbij je rechtop achter de camera kunt staan? Houd dan rekening met je ooghoogte. Voor iemand van 1.80 meter lang is dit ongeveer 155 tot 200 centimeter.

Draaggewicht

Een belangrijk onderscheid bij statieven wordt gemaakt in het draaggewicht. Dit is het maximale gewicht dat het statief kan dragen zonder om te vallen. Zoek je een statief om te fotograferen met een systeemcamera met een compacte lens? Selecteer dan in onze keuzehulp alle statieven met een maximaal draaggewicht tussen de 2 en 5 kilo. Wanneer je een spiegelreflexcamera met een objectief en flitser op een statief wilt monteren, kies dan voor statief met een draaggewicht tussen de 5 en 10 kilo.

Materiaal

De goedkopere modellen zijn meestal vervaardigd uit aluminium en hebben een eenvoudige constructie met weinig instelmogelijkheden. Vaak kun je bij deze statieven de werkhoogte minder nauwkeurig instellen omdat je de poten alleen volledig kunt uitschuiven. De statiefkop is bij deze modellen geïntegreerd. De duurdere modellen zijn vervaardigd uit robuustere materialen. Carbon, magnesium legering of polymeer zijn voorbeelden van duurzame materiaalsoorten die tegelijkertijd licht in gewicht zijn. Deze modellen zijn beter bestand tegen spatwater en hebben een traploze constructie die je eindeloos uit- en inklapt zonder dat het statief daar veel slijtage aan ondervindt.

Waterpas en contragewicht

Statief met waterpas

Waterpas

Op de meeste statiefkoppen is een waterpas gemonteerd. Deze gebruik je om je beeldkader nauwkeurig te bepalen. Je leest hierop af of je camera horizontaal en verticaal recht staat.

Haak voor contragewicht

Haak voor contragewicht

Bij sommige statieven kun je een gewicht aan een haak onderaan de middenkolom hangen. Zo verzwaar je het middelpunt en blijft het statief ook bij een beetje wind staan. Soms wordt een statief geleverd met een tasje dat je kunt vullen met stenen om het statief te verzwaren.

Pootsecties en beenwarmers

Pootsecties statief

Pootsecties

Een statief bestaat uit meerdere secties. Om een statief helemaal uit te klappen, moet je 3 tot 5 pootsecties uitschuiven. Er zijn statieven die gebruik maken van een gepatenteerd systeem dat het in- en uitschuiven van de poten versnelt. Zo is je statief snel gebruiksklaar en ook weer eenvoudig in te klappen.

Beenwarmers statief

Beenwarmers

Beenwarmers zijn schuimrubberen hulzen die om de poten van een statief zijn geplaatst. Dankzij deze hulzen kun je comfortabel het statief vastpakken in vrieskou, extreme hitte of wanneer het statief nat is geworden.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.517 beoordelingen