The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Advies over statiefkoppen

Je hebt een statiefkop nodig, maar waar moet je beginnen? Er zijn verschillende soorten statiefkoppen beschikbaar met allemaal hun eigen kwaliteiten. In dit artikel leg ik je uit welke typen er zijn en waarvoor je ze gebruikt. Op deze manier vind je zeker weten dé statiefkop die bij jouw wensen past.

Wat is een statiefkop?

Wat is een statiefkop

Een statiefkop is het gedeelte van je statief waar je de camera op plaatst. De kop bepaalt hoe het toestel beweegt op het statief en hoe je hem op je onderwerpen richt. Er zijn verschillende type statiefkoppen beschikbaar. Welk statiefkop jij nodig hebt, hangt af van de gebruikssituatie. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste statiefkoppen. Daarnaast vertel ik je in welke situatie je welke statiefkop gebruikt.

Welke statiefkoppen bestaan er?

Gimbal

Gimbal

Een statief met daarop een gimbal zorgt ervoor dat de horizon altijd recht blijft. De gimbal stabiliseert je camera zodat hij bij elke beweging recht blijft staan. Er zijn elektronische gimbals beschikbaar, maar ook eenvoudigere versies die de camera recht houden rond het zwaartepunt.

Balhoofd

Balhoofden zijn de meest gebruikte statiefkoppen voor fotografie. Het plaatje waar je camera op is bevestigd, staat op een balhoofd dat je alle kanten op beweegt. Door aan een schroef te draaien, zet je de kop in de gewenste richting. Vervolgens zet je de statiefkop vast.

Driewegkop

Een driewegkop biedt wat meer mogelijkheden dan een balhoofd. Deze statiefkop is in drie richtingen aan te passen. Hiermee beweeg je de camera afzonderlijk op verschillende assen. Op deze manier bepaal je heel specifiek de richting van de camera.

Vloeistofkop

Vloeistofkop

Met een vloeistofkop zorg je ervoor dat de camera niet gefixeerd is op het statief. Wanneer je de camera beweegt, worden de bewegingen vanuit de vloeistofkop licht vertraagd. Hiermee voorkom je dat de beelden schokkerig en trillerig worden.

Wanneer gebruik ik welke statiefkop?

Fotograferen

Fotograferen

Als je de statiefkop voornamelijk voor fotografie gebruikt, ga je voor een balhoofd of een driewegkop. Met deze statiefkoppen zet je de camera vast op een bepaald punt. Je bent heel vrij in het kiezen van het standpunt, waardoor je vanuit diverse richtingen foto's schiet. Een driewegkop is iets beter in het bepalen van een specifieke kijkrichting. Met de hendels beweeg je de camera afzonderlijk op drie assen, tot je het beste standpunt te pakken hebt.

Filmen

Filmen

Bij het maken van een video wil je de camera bewegen terwijl je de opname maakt. Een vloeistofkop leent zich hier het beste voor. Met deze statiefkop staat de camera namelijk niet vast op 1 punt. Door de lichte vertraging van de beweging die je maakt, maak je met een vloeistofkop altijd stabiele video's. Beweeg je zelf terwijl je de film maakt? Dan gebruik je een statief met een gimbal. De gimbal zorgt ervoor dat de camera altijd recht blijft.

Waar moet ik nog meer op letten?

Waar moet ik nog meer op letten

Als je een statief koopt, zit daar al een statiefkop op. Maar er zijn ook losse statiefkoppen beschikbaar. Let er bij de aanschaf op dat de kop op het statief past. Check ook of je camera geschikt is voor de snelkoppelingsplaat. De meeste statiefkoppen beschikken over een universele snelkoppelingsplaat met een 3/8" 1/4" schroefaansluiting. Kijk ook naar het maximale draagvermogen van de statiefkop. Dit geeft aan of de statiefkop je camera kan dragen.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.573 beoordelingen