The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Nadie

Waarvoor gebruik ik stofzuiger opzetstukken?

Jouw stofzuiger heeft verschillende opzetstukken. Dit zijn bijvoorbeeld grote zuigmonden die je nodig hebt om bepaalde vloertypen te stofzuigen. Maar je ontvangt ook standaard accessoires. Wanneer heb je welke borstel nodig en waar gebruik je de kleine accessoires voor? In dit artikel leg ik het je uit.

Grote stofzuigerborstels

De grote stofzuigerborstels zijn het meest belangrijk voor het zuigresultaat van de stofzuiger. Heb je een bepaald vloertype, dan heb je een specifieke zuigmond nodig. Over het algemeen zijn er 3 soorten grote zuigmonden: de combiborstel, parketborstel en turboborstel.

Geschikt voor..

Laagpolig tapijt Hoogpolig tapijt Harde vloeren Houten/kwetsbare vloeren Dierenharen
Combiborstel Ja Nee Ja Nee Nee
Parketborstel Nee Nee Ja Ja Nee
Turboborstel Ja Ja Ja Nee Ja

Combiborstel, parketborstel en turboborstel

Combiborstels

Combiborstel

De meest voorkomende zuigmond is de combiborstel. Deze borstel heeft 2 standen die je vaak op de borstel zelf instelt. Met de borstelharen naar buiten stofzuig je harde vloeren, zoals tegels en zeil. De tweede stand van de borstel gebruik je op vloerbedekking, losse vloerkleden of laagpolig tapijt. De combiborstel is ook los te kopen als jouw stofzuiger deze nog niet heeft.

Parketborstels

Parketborstel

Een parketborstel heeft extra zachte haren zodat je krassen voorkomt. Heb je een steelstofzuiger? Dan herken je de parketborstel aan de ronde, zachte borstelrol. Bij parketborstels is de kans dat je vacuüm zuigt namelijk kleiner. Heb je een houten vloer of een losliggende harde vloer, dan heb je een stofzuiger met een parketborstel nodig.

Turboborstels

Turboborstel

Een turboborstel heeft ronddraaiende borstels die ervoor zorgen dat de stofzuiger vuil beter uit hoogpolig tapijt zuigt of dierenharen beter van de grond haalt. Heb je huisdieren, hoogpolig tapijt of grove vloerkleden in huis, dan is een stofzuiger met een turboborstel de beste keuze voor jou of bestel je een losse turboborstel voor jouw stofzuiger.

Standaard accessoires

Naast de grote zuigmonden ontvang je bij de meeste stofzuigers ook accessoires of zijn deze los bij te bestellen. De accessoires gebruik je voor de kleine stofzuigklussen, zoals de plinten, boekenkast of traptreden. Veelvoorkomende accessoires bij stofzuigers zijn:

  • Kierenzuigmond (flexibel/verstelbaar)
  • Meubelzuigmond
  • Zachte afstofborstel
  • Combinatieaccessoire (2- of 3-in-1)
  • Mini turboborstel

In sommige gevallen zijn één of meerdere van deze accessoires geïntegreerd in het handvat. Zo pak je ze er in een handomdraai bij.

Extra accessoires

Dweilzuigmond

Naast deze standaard accessoires, komen sommige stofzuigers met extra opzetstukken. Een dweilzuigmond bijvoorbeeld. Of een up-top borstel waarmee je ook bovenop je keukenkastje stofzuigt. Deze borstels komen niet standaard bij alle stofzuigers, maar zijn vaak ook los te koop.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.773 beoordelingen