The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Nadie

Waarvoor gebruik ik stofzuiger opzetstukken?

Jouw stofzuiger heeft verschillende opzetstukken. Dit zijn bijvoorbeeld grote zuigmonden die je nodig hebt om bepaalde vloertypen te stofzuigen. Maar je ontvangt ook standaard accessoires. Wanneer heb je welke zuigmond nodig en waar gebruik je de kleine accessoires voor? In dit artikel leg ik het je uit.

Grote zuigmonden

De grote zuigmonden zijn het meest belangrijk voor het zuigresultaat van de stofzuiger. Heb je een bepaald vloertype, dan heb je een specifieke zuigmond nodig. Over het algemeen zijn er 3 soorten grote zuigmonden.

Combiborstel, parketborstel en turboborstel

Combiborstels

Combiborstel

De meest voorkomende zuigmond is de combiborstel. Deze borstel heeft 2 standen die je vaak op de borstel zelf instelt. Met de borstelharen naar buiten stofzuig je harde vloeren, zoals tegels, zeil of linoleum. De tweede stand van de borstel gebruik je op vloerbedekking, losse vloerkleden of laagpolig tapijt. Heb je vooral harde vloeren of vloerbedekking, dan is een stofzuiger met een combiborstel voor jou voldoende. De combiborstel is ook los te kopen als jouw stofzuiger deze nog niet heeft.

Parketborstels

Parketborstel

De kans bestaat dat de combiborstel krassen maakt op kwetsbare vloeren van hout. Een parketborstel heeft extra zachte haren zodat je krassen voorkomt. We raden een parketborstel ook aan bij losliggende vloeren, zoals laminaat of losliggend zeil. Door de langere haren is de kans dat de zuigmond vacuüm zuigt namelijk kleiner. Heb je een houten vloer of een losliggende harde vloer, dan heb je een stofzuiger met een parketborstel nodig.

Turboborstels

Turboborstel

Een turboborstel heeft ronddraaiende borstels die ervoor zorgen dat de stofzuiger vuil beter uit hoogpolig tapijt zuigt of dierenharen beter van de grond haalt. Over het algemeen is de turboborstel een vrij grote zuigmond. Hierdoor kom je minder gemakkelijk onder lage meubels. Heb je huisdieren, hoogpolig tapijt of grove vloerkleden in huis, dan is een stofzuiger met een turboborstel de beste keuze voor jou of bestel je een losse turboborstel voor jouw stofzuiger.

Accessoires

Naast de grote zuigmonden ontvang je bij de meeste stofzuigers ook accessoires of zijn deze los bij te bestellen. De accessoires gebruik je voor de kleine stofzuigklussen, zoals de plinten, boekenkast of traptreden.

Kierenzuigmond, meubelzuigmond en reliëfborstel

Kierenzuigmond

Kierenzuigmond

In de meeste gevallen ontvang je bij de stofzuiger een kierenzuigmond. Met de kierenzuigmond kom je, zoals de naam al doet vermoeden, gemakkelijk tussen kieren of andere smalle ruimtes. Daarnaast gebruik je de kierenzuigmond tussen de autostoelen, achter de wasmachine, in de keukenkastjes, en ga zo maar door. Je gebruikt deze zuigmond ook gemakkelijk voor smalle oppervlakken, zoals de plinten.

Meubelzuigmond

Meubelzuigmond

Een meubelzuigmond lijkt het meeste op een grote zuigmond, alleen dan in een kleine versie. Dit accessoire zit niet altijd bij de stofzuiger. Ontvang je deze wel? Fijn, want je gebruikt de meubelzuigmond voor meer dan alleen het stofzuigen van je bank. Zo stofzuig je ook de auto, neem je de traptreden mee of maak je de bovenkant van de keukenkastjes stofvrij. Let er bij de meubelzuigmond op dat je geen kwetsbare meubels stofzuigt. Dit accessoire laat mogelijk krassen achter.

Reliëfborstel

Reliëfborstel

Heb je kwetsbare meubels maar wil je toch de stofzuiger gebruiken voordat je er een dweil overheen haalt, dan komt een reliëfborstel - ook bekend als zachte afstofborstel - goed van pas. Deze borstel zit niet altijd bij de stofzuiger. Je herkent dit accessoire aan de zachte, lange haren. Door de zachte haren haal je gemakkelijk stof van glazen salontafels of een boekenkast of neem je de spiegel of het schilderij in de gang gelijk mee.

Extra's

Extra opzetstukken

Naast deze standaard accessoires, komen sommige stofzuigers met extra opzetstukken. Een mini-turboborstel voor dierenharen bijvoorbeeld. Of een kierenzuigmond met flexibele hals zodat je deze gemakkelijk in elke gewenste hoek buigt. Een zachte afstofborstel komt van pas als je de lampenkappen of toetsenborden van computers ook gelijk mee wilt nemen. Deze borstels komen niet standaard bij alle stofzuigers, maar zijn vaak wel los te koop. Normale stofzuiger opzetstukken zijn niet geschikt voor steelstofzuigers. Deze hebben hun eigen accessoires.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 19.868 beoordelingen