The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Hans

Hoe installeer je jouw Synology NAS?

Voor het installeren van een Synology NAS hoef je geen verstand te hebben van netwerken of NAS systemen. Het onderstaande stappenplan is alles wat je nodig hebt.

Wat heb je nodig?

 • Een Synology NAS
 • Eén of of meer harde schijven
 • Een netwerkkabel (standaard meegeleverd)
 • Een router die aangesloten is op het internet
 • Een computer die op hetzelfde netwerk is aangesloten
 • De Synology Assistant software voor je computer
 • De Synology Find website
 • Optioneel: stickers om de harde schijven te nummeren

Stap 1: plaats de harde schijven

Er zijn 2 manieren om de harde schijven in je Synology NAS te installeren. Welke manier jouw NAS gebruikt, kun je in de snelstartgids vinden onder het kopje: 'Hardware-installatie'.

Tip: plak stickers op de schijven met daarop de volgorde van de plaatsing. Als je een NAS hebt met twee schijfsleuven, plak dan van links naar rechts de nummers één en twee op de schijven.

Optie 1: een Synology NAS met verwijderbare schijfhouders

 1. (Optioneel) Verwijder het afdekplaatje van de schijfsleuven op het voorpaneel.
 2. Ontgrendel de schijfhouder door het drukmechanisme in te drukken, bij sommige modellen kan dit beveiligd zijn door een meegeleverd sleuteltje.
 3. Trek de schijfhouder uit de NAS.
 4. Verwijder de bevestigingspanelen aan de zijkanten van de schijfhouder.
 5. Plaats een 3,5 inch harde schijf in de schijfhouder. Klik de bevestigingspanelen weer terug op hun plek om de schijf vast te zetten.
 6. Voor 2,5 inch schijven heb je de bevestigingspanelen niet nodig, berg deze op en schroef de schijf op de aangegeven punten vast.
 7. Herhaal stap 2 tot en met 6 voor de eventuele andere harde schijven.
 8. (Optioneel) Plaats het afdekplaatje weer terug voor de schijfsleuven.

Optie 2: een NAS met vaste schijfhouders

 1. Duw het bovenste gedeelte van de behuizing naar de voorkant van het apparaat.
 2. Plaats de harde schijf in de schijfhouder en duw deze er volledig in, zodat de schijf goed verbonden is op de SATA-aansluiting.
 3. Schroef de schijf op de aangegeven punten vast.
 4. Voor 2,5 inch schijven heb je een houder nodig om de schijf op vast te maken. Deze houders kun je op de site van Synology vinden.
 5. Plaats het bovenste gedeelte van de behuizing terug op de NAS en schuif deze naar achteren om de NAS te vergrendelen.

Stap 2: installeer het besturingssysteem

 1. Sluit de meegeleverde stroomkabel aan op de voedingspoort van de NAS en steek de stekker in het stopcontact.
 2. Verbind de NAS via een netwerkkabel met je router.
 3. Zet de NAS aan.
 4. Wacht tot je een pieptoon hoort. De Synology is nu klaar voor gebruik.
 5. Ga naar de Synology website en download de Synology Assistant software. Kies in het menu eerst jouw NAS.
 6. Doorloop de stappen van de installatie op je scherm.
 7. Optioneel: Naast de Synology Assistant software kun je ook de Synology Find site gebruiken. Open http://find.synology.com in een internet browser. Bijvoorbeeld Google Chrome, Safari, Firefox of Internet Explorer. Maak gebruik van een computer die met hetzelfde netwerk verbonden is.
 8. Doorloop de stappen in je browser om het besturingssysteem te installeren. Dit besturingssysteem heet DiskStation Manager (DSM).

Na deze stappen kun je je NAS gaan gebruiken via je computer, of eventueel via de beschikbare applicaties.

De NAS herkent mijn schijf niet

Heb je alles volgens de bovenstaande stappen gedaan, maar herkent de NAS alsnog je schijf niet? Controleer dan de volgende 5 mogelijke oorzaken:

1. De harde schijf/SSD is niet compatibel: Bekijk Synology's compatibiliteitslijst door op de blauwe knop onderaan deze pagina te klikken. Staat je harde schijf niet tussen deze lijst? Dan heb je een andere schijf nodig.

2. Je hebt de harde schijf niet ver genoeg aangeduwd: Als je de schijf niet ver genoeg naar binnen duwt, dan maakt hij geen contact met de SATA connector. Duw de drive bay voorzichtig aan tot je een klik hoort.

3. Een NAS bay is defect: Zijn er nog lege NAS sloten? Sluit je NAS dan af en installeer je schijf in een andere bay, om te kijken of die wel werkt. Werkt hij nu wel, dan ligt het aan de bay.

4. Je harde schijf is defect. Test dit door de harde schijf in een andere NAS bay, laptop of computer te installeren. Werkt de schijf hier ook niet, dan ligt het aan de schijf. Laat je schijf in dit geval repareren of doe beroep op de garantie.

5. Je NAS is defect. Ligt het niet aan de bay of aan de schijf? Probeer een andere, werkende harde schijf te installeren in de NAS. Werkt deze ook niet? Dan ligt het aan de NAS. Laat je product repareren of doe beroep op de garantie.



© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.145 beoordelingen