Geschreven door Dewy

Hoeveel terrasverwarmers heb ik nodig voor mijn situatie?

Je hebt de keuze gemaakt voor een elektrische heater. Leuk, maar dan zijn er nog tientallen zoniet honderden modellen waar je uit kunt kiezen. Hoe je die keuze maakt, doe je op basis van het verwarmingselement en het vermogen. "Maar hoeveel vermogen heb ik dan nodig voor mijn tuin?"; Dat is een vraag die we regelmatig te horen krijgen. Daarom hebben we een aantal voorbeeldterrassen gemaakt en aan de hand daarvan laten we zien welke en hoeveel terrasverwarmers je nodig hebt. Natuurlijk is iedere tuin anders, maar zo krijg je wel een beetje een beeld welke het beste bij jou past.

Tuinsituaties

Als voorbeeld nemen we 5 verschillende tuinsituaties. We laten zien hoeveel elektrische heaters je nodig hebt voor welke ruimte. Een fout die veel mensen maken, is dat ze een vermogen zoeken bij de volledige omtrek van hun tuin. Maar over het algemeen gebeurt het niet vaak dat iemand zijn of haar hele tuin wil verwarmen. Heb je een vaste zithoek in je tuin? Dan is het waarschijnlijk dat jij alleen je zitgedeelte wil verwarmen. Dat scheelt in vermogen én kosten.

Balkon

Balkon

Op een gemiddeld balkon van 350 x 150 centimeter heb je genoeg aan een terrasverwarmer met een vermogen van 1400 watt. Hang de heater recht boven je zitgedeelte. De beste ophanghoogte is 2,10 tot 2,30 meter. Zorg ervoor dat je de heater goed richt op je zitgedeelte. Het is zonde als de warmtestraling niet op je balkon terecht komt. Omdat een balkon vaak windgevoelig is, is een halogeen terrasverwarmer de beste keuze. Houd op je balkon ook rekening met de regenbestendigheid van een heater. Bij een afdakje volstaat een IP23-certificering. Is je balkon meer open? Schaf dan een heater aan met een waarde van IP55 of IP65.

Kleine overdekte ruimte

Kleine overdekte ruimte

Heb je een kleine overdekte ruimte met zitplaats voor ongeveer 4 personen? Dan heb je genoeg aan een terrasverwarmer van maximaal 1400 watt. Heb je alleen een overkapping? Dan kun je beter kiezen voor een halogeen wandheater. Zijn de zijwanden ook dicht? Dan volstaat een carbon terrasverwarmer ook. Om de lounge zo optimaal mogelijk te verwarmen, raden we het aan om er 2 op te hangen. Wanneer je de terrasverwarmers ophangt zoals op de afbeelding, kruisen de warmtestralen elkaar waardoor de lounge nog beter verwarmd wordt. Om het beste te genieten van de warmte, hang je de heater maximaal 2,10 meter hoog op. Bij een overdekte ruimte heb je genoeg aan een waarde van IP23.

Kleine open ruimte

Kleine overdekte ruimte

Bij een kleine open ruimte heb je genoeg aan een terrasverwarmer van maximaal 1400 watt. Omdat wind invloed heeft op de warmte bij een open ruimte, raden we een halogeen terrasverwarmer aan. Golden tube is een nog betere keuze. Bij een situatie als op deze afbeelding raden we het aan om er 2 aan te schaffen. Hang ze ongeveer 80 centimeter uit elkaar. Op deze manier overlappen de warmtestralen elkaar waardoor de warmte intenser wordt. Wanneer je de heaters te ver uit elkaar hangt, neem de warmte-intensiteit af. Voor het beste resultaat hang je de heater op maximaal 2,10 meter hoogte. Hij hangt niet overdekt. Kies daarom voor een heater met een IP55- of IP65-certificering.

Grote overdekte ruimte

Grote overdekte ruimte

Heb je een grote overdekte ruimte met zitplaats voor 6 personen of meer? Kies dan voor een terrasverwarmer met een vermogen van 2000 watt. Wanneer je ruimte gedeeltelijk beschut is, kies je voor een halogeen terrasverwarmer. Zijn 1 of enkele zijwanden dicht? Dan volstaat een carbon heater ook. Is je serre helemaal dicht? Dan is een quartz heater ook nog een optie, omdat wind geen invloed heeft op de warmte. Bij een situatie als op de afbeelding raden we een staande verrijdbare terrasverwarmer aan. Deze verplaats je gemakkelijk naar de andere kant van je terras. Omdat de ruimte overdekt is, heb je voldoende aan een heater met een waarde van IP23.

Grote open ruimte

Grote open ruimte

Heb je een grote open ruimte met zitplaats voor ongeveer 6 personen? Dan raden we een terrasverwarmer van 2000 watt aan. Een golden tube terrasverwarmer is de beste optie. Wanneer je 1 wandheater ophangt, zal een deel van je gasten het warm hebben en een deel wat minder. Daarom raden we het aan om 2 wandmodellen op te hangen, waarbij de warmtestraling elkaar kruist zoals op onderstaande afbeelding. Hang de heater niet hoger op dan op 2,50 meter hoogte. Dan neemt de warmte-intensiteit af. Vergeet niet te kijken naar wat de IP-waarde is van je heater. Bij niet-overdekte ruimtes volstaan alleen heaters met een IP55-, of IP65-certificering.

Conclusie

Geen enkele tuin is hetzelfde. Maar door verschillende tuinsituaties met elkaar te vergelijken, hopen we je een beeld te geven over wat jij nodig hebt voor jouw tuin. Het gaat dus niet alleen om de grootte van je tuin, maar bedenk goed welk deel je wil verwarmen. Aan de hand daarvan kies je het vermogen uit. Het verwarmingselement kies je op basis van hoe beschut je tuin is.