The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Kasper

Wennen aan je Chromebook aan de hand van 5 tips en tricks

Chromebooks zijn net even anders dan de bekendere MacBooks of Windows laptops. Het Chrome OS besturingssysteem werkt namelijk op een andere manier dan Windows of macOS. Het ziet er ook anders uit dan je gewend bent. Gelukkig is er geen reden tot paniek, want met deze 5 handige tips en tricks wen je snel aan je nieuwe Chromebook.

1. Welke apps zijn waarvoor gemaakt?

Apps van Windows en hun equivalenten op Chrome OS.

Het grootste verschil waarmee een Chromebook je confronteert zijn de apps. Die verschillen veelal qua naam in vergelijking met Windows of macOS. Wees niet bang, want de functionaliteiten zijn vrijwel identiek. Zo heb je Google Docs als vervanger van Word en Hangouts in plaats van Skype of Facetime. Neem even de tijd om de applicaties te leren kennen en je merkt vanzelf dat ze vrijwel hetzelfde zijn als je gewend bent. Het mooiste is dat deze apps gratis zijn.

2. Handige sneltoetsen

Een ander detail dat opvalt aan Chromebooks is dat het toetsenbord er anders uitziet. Gelukkig zijn veel van de sneltoetsen op Chromebooks hetzelfde als op reguliere laptops. Zo heb je nog steeds de klassieke Ctrl C & Ctrl V combinatie om mee te knippen en plakken, maar ook de zoomfunctie is er nog. Met Ctrl + Shift + of - zoom je in- of uit. Zo werkt het op Windows ook. Hoewel het toetsenbord er anders uitziet, zijn veel sneltoetsen dus hetzelfde.

3. Hoe maak je een screenshot?

Screenshot maken op een Chromebook.

Screenshots maken: het komt altijd van pas. Het werkt wel een klein beetje anders op een Chromebook dan normaal. Op een laptop had je een enkele knop om een screenshot mee te maken, maar een Chromebook heeft een combinatie nodig. Gebruik Ctrl en de toets met de vele vierkantjes om een screenshot te maken. Gebruik je ook de shift toets, dan maak je een screenshot van een gedeelte van je scherm. Super handig toch?

4. Hoe gebruik je de rechtermuisknop?

Rechtermuisknop menu op een Chromebook.

Wanneer je een Chromebook voor het eerst gebruikt, lijkt het alsof er geen rechtermuisknop is. Er is namelijk geen fysieke knop waar je op drukt. Uiteraard heb je wel de mogelijkheid om de rechtermuisknop te gebruiken. Hoe? Er zijn 3 manieren. De eerste manier is om met 2 vingers op de touchpad te drukken. Manier 2 is om Alt ingedrukt te houden en vervolgens te klikken. De laatste optie is een losse muis gebruiken die een fysieke rechtermuisknop heeft.

5. Printen op een Chromebook

Printer installeren op een Chromebook.

Vroeger werkte printen op een Chromebook nog niet goed. Tegenwoordig werkt vrijwel elke printer op een Chromebook. Het enige wat je nodig hebt, is een printer die je aansluit via wifi. Via chrome://devices voeg je een printer toe, waarna je eenvoudig elk document uitprint zoals je dat gewend bent van reguliere laptops.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 22.073 beoordelingen