The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Daan

4 tips voor een nauwkeurige meting met een polsbloeddrukmeter

Een thuismeting van je bloeddruk moet nauwkeurig en betrouwbaar zijn, net als bij de dokter. Let daarom op dat je de meting steeds op dezelfde manier doet, de juiste houding aanneemt en met bepaalde omstandigheden rekening houdt. De kans op afwijkende waarden door randzaken is aanzienlijk. Daarom geef ik je een aantal tips voor een nauwkeurige meting.

Tip 1: bereid je goed voor op een meting

Meting voorbereiden

Een goede meting van je bloeddruk doe je steeds onder vergelijkbare omstandigheden. De resultaten moeten namelijk weinig afwijken van een meting bij de dokter. Zorg daarom dat je vanaf 30 minuten voor gebruik geen zware inspanningen doet, rookt of koffie drinkt. Neem daarnaast 5 minuten volledige rust voordat je een meting doet. Let op dat je bloeddruk thuis vaak lager uitvalt dan bij de dokter. De Hartstichting meldt dat je bloeddruk thuis in principe te hoog is vanaf 135 mmHg.

Tip 2: zorg dat het manchet goed om je arm zit

Manchet goed zetten

Bij een nauwkeurige meting zit het manchet van de bloeddrukmeter goed om je pols. Je bevestigt het manchet om de arm die je het minst gebruikt, tenzij een arts anders adviseert. Als rechtshandige doe je het manchet dus om de linkerarm. Zorg dat er geen kleding tussen de meter en je huid zit. Dit voorkomt meetfouten. Veel bloeddrukmeters geven aan of het manchet te los of strak zit. Zo meldt het apparaat vanzelf of de meter verkeerd zit.

Tip 3: let goed op je lichaamshouding en activiteit

Lichaamshouding en activiteit

Het is belangrijk dat je de meting zittend uitvoert, in de juiste lichaamshouding. Ga op een stoel met rugleuning zitten en zorg dat je rechtop met je rug tegen de leuning zit. Zet vervolgens beide voeten naast elkaar op de grond. Een meting met gekruiste benen levert soms foutieve resultaten op. Daarnaast kan het van invloed zijn wanneer je praat tijdens een meting. Het is daarom verstandig om geen gesprek te voeren wanneer je de bloeddrukmeter gebruikt.

Tip 4: houd je arm stil en ter hoogte van je hart

Arm stilhouden

De houding van je arm is misschien nog wel belangrijker dan de houding van je lichaam. Voor een nauwkeurige meting moet de bloeddrukband op de hoogte van je hart zitten. Bij een polsbloeddrukmeter houd je je arm dus omhoog. Wanneer je dit doet, is het mogelijk dat je pols beweegt. Beweging beïnvloedt de nauwkeurigheid van de meting, wat afwijkende resultaten oplevert. Ondersteun daarom de arm waaraan je meet, bijvoorbeeld door je elleboog op de armleuning van je stoel of op tafel te zetten.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback
Daan
Artikel van:
Daan Bloeddrukmeterspecialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.273 beoordelingen