The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Uhro

Hoe bespaar je energie met een slimme thermostaat?

Energie besparen met een slimme thermostaat doe je op verschillende manieren. In dit artikel leggen wij je 7 functies uit waarmee je minder gas gebruikt. Combineer deze mogelijkheden en je bespaart tot 20 procent op je energierekening.

De smart thermostaat leert van jouw gewoontes

Lerende thermostaat

Een slimme thermostaat leert na verloop van tijd precies wat jouw dagritme is. Zo schakelt de thermostaat je verwarming uit als je gaat werken. Als je weer thuiskomt, is het huis alweer verwarmd. De thermostaat leert hoe jij de verwarming instelt. Zet je deze te hoog als je thuiskomt of schakel je hem niet zelf uit als je gaat werken? Dan behaal je in de eerste weken weinig winst. Let hier dus op tijdens de leerperiode van je smart thermostaat.

Laat de thermostaat weten of je thuis bent of niet

Afwezig

De zelflerende functie van je slimme thermostaat is belangrijk, maar doet niet al het werk. Ga je een avond uit of een weekend weg, dan verwarmt hij je huis alsnog. Schakel 'geofencing' in en je thermostaat weet of je thuis bent of niet. Dat werkt met behulp van de locatie van je telefoon. Zo wordt het huis nooit verwarmd als je er niet bent en dat bespaart extra energie

Regel de warmte per kamer

Slimme radiatorthermostaat

Voeg sensoren of radiatorknoppen toe aan je slimme thermostaat en regel de temperatuur nog preciezer. Zo zorg je ervoor dat de slaapkamer nooit warmer is dan nodig. Tegelijkertijd stel je in dat de eetkamer alleen rond etenstijd behaaglijk warm moet zijn. Op deze manier hoef je de radiatoren niet meer zelf uit te draaien. De verwarming hoeft zo nooit te veel op te warmen. Dat zorgt ervoor dat je meer energie bespaart.

Bespaar meer door inzicht in je verbruik

Inzicht in je verbruik

De slimme snufjes van smart thermostaten helpen je met besparen. Toch ben jij uiteindelijk degene die instelt hoe warm het moet zijn. De app van je slimme thermostaat geeft je inzicht in je energieverbruik. Zo zie je exact op welke momenten je meer bespaart door de verwarming lager te zetten. Door je thermostaat 1 graad lager te zetten bespaar je namelijk al 25 euro per jaar op je energierekening.

Bedien je verwarming met de smartphone

Thermostaat smartphone

Ook met smartphonebediening bespaar je energiekosten. Je schakelt namelijk overal je verwarming in en uit met de app van je thermostaat. Ben je niet thuis, maar slaat de verwarming toch aan? Dan zet je deze eenvoudig weer uit. Of laat de thermostaat je huis alvast verwarmen als je onderweg bent. Zo hoeft de verwarming niet op volle kracht te gaan draaien als je thuiskomt. Combineer deze optie met de vorige 3 voor maximale energiebesparing.

Kies de juiste thermostaat voor je cv ketel

Modulerende slimme thermostaat

Er zijn twee soorten cv ketels: aan/uit en modulerend. De eerste is zo simpel als de naam, deze staat volledig aan of helemaal uit. Een modulerende ketel kan ook deels aan om je kamer nog net ietsje warmer te maken. Daarmee bespaar je energie. De meeste moderne ketels zijn modulerend. Om hier het maximale uit te halen, heb je een modulerende thermostaat nodig. Kies dus een modulerende slimme thermostaat om te besparen op je gasrekening.

Koppel je thermostaat aan je smart home

Hoe minder je verwarming aan staat, hoe meer je bespaart op je energiekosten. Zo zorg je er met sensoren of met een slimme ip camera voor, dat je thermostaten precies weten waar jij in huis bent. Op die manier zorgt een thermostaat met zoneregeling dat het alleen warm is in de kamers waar iemand is. Je slimme deurbel geeft daarnaast ook aan wanneer jij thuis bent. Zo weet je slimme thermostaat nog preciezer wanneer jij thuis bent. Een slimme thermostaat maakt daarbij een schema, zodat het geleidelijk aan je huis verwarmt. Zo bespaar je energie en is het overal in huis precies warm genoeg voor jou.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback