The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Tim

Hoe zet je de toetsenbord verlichting op je laptop aan?

Met toetsenbord verlichting vind je altijd de toetsen op je laptop zonder heel de kamer te verlichten. Dat is handig als je graag doorwerkt tot in de late donkere uurtjes. Hoe je de toetsenbord verlichting aanzet, is bij elk merk weer een beetje anders. Voor de populairste merken zetten we de informatie op een rij.

Verschillende toetscombinaties

Verlicht toetsenbord

Je doet de toetsenbord verlichting vaak aan met een speciale toetscombinatie. Per merk en soms zelfs per serie verschilt deze toetscombinatie. Wij adviseren dan ook dat je eerst in de handleiding van je eigen specifieke laptop kijkt.

 • HP: fn+F4
 • Lenovo: fn+spatiebalk
 • MSI: fn+F8
 • Acer: fn+F8
 • Asus: fn+F7
 • MacBook

HP: fn+F4

HP: fn+F4

Niet alle laptops hebben toetsenbord verlichting. Dit controleer je in de handleiding of op de website van de fabrikant.

 • Bij een HP laptop zit het pictogram voor de toetsenbord verlichting vaak op de F4 toets, maar er zijn ook modellen waarbij deze op de F5 of de F11 toets zit.
 • Druk op de fn+F4 toets om de verlichting aan te zetten. De fn toets zit vaak links van de Windows toets.

Bij HP OMEN laptops installeer je de OMEN Gaming Hub software.

 • Open de software en klik op het kopje ‘lightning’. Hier vind je alle mogelijke verlichtingsopties.

Lenovo: fn+spatiebalk

Lenovo: fn+spatiebalk

Je hebt een Lenovo laptop met toetsenbord verlichting. In dat geval zit er op de spatiebalk, de esc toets of de pgup toets een icoontje. Dit is vaak een rechthoek of een halve cirkel met streepjes.

 • Druk de fn+toets met icoon in om de verlichting van het toetsenbord aan te zetten. De fn toets zit vaak links op het toetsenbord, bij de ctrl of de Windows toets.
 • Werkt dit niet, zoek dan de Lenovo Vantage software op. Dit staat voorgeïnstalleerd op je laptop. Zo niet, dan download je de software op de Lenovo website.
 • Selecteer ‘apparaat’, ‘invoer en accessoires’ en zet de verlichting aan onder het kopje ‘toetsenbord verlichting’.

Gaat de verlichting nog niet aan? Zoek dan op de Lenovo website naar jouw specifieke laptop en volg de uitgebreide en technische stappen om je systeem te herstellen.

MSI: fn+F8

MSI: fn+F8

Bij een MSI laptop ziet het icoontje van de toetsenbord verlichting eruit als een halve ondergaande zon. Je vindt deze toets vaak op de + en - toetsen bij het numpad of op de pgup en pgdn toetsen. Bij sommige modellen lijkt het symbool op een toetsenbord met verlichtingsstreepjes. Die zit vaak op F8.

 • Druk de fn toets samen met de toets van het verlichtingsicoon in.

Wil je uitgebreid de instellingen van de verlichting veranderen? Gebruik dan de MSI Dragon Center software of de Steelseries software. Welke software voor jou geschikt is, hangt af van het model van je laptop. Ga dit na in de handleiding of de MSI website.

Acer: fn+F8

Acer: fn+F8

Bij Acer ziet het icoontje voor de toetsenbord verlichting eruit als een vierkantje met een A en streepjes. Je vindt dit icoon vaak op F8 of F9, maar er zijn ook modellen waar je de F4 toets gebruikt.

 • Je zet de toetsenbord verlichting aan door de fn toets samen met de F8 toets in te drukken. De fn toets vind je aan de linkerkant van het toetsenbord, tussen de ctrl en windows toets.
 • Er zijn modellen met oudere bios software waarbij de functie van de fn toets precies omgekeerd is. In dat geval zet je de toetsenbord verlichting aan door alleen de toets met het verlichte A symbool in te drukken.

Asus: fn+F7

Asus: fn+F7

Heeft jouw Asus laptop toetsenbord verlichting? Je herkent dit aan een toetsenbordsymbool met streepjes. Bij de meeste Asus laptops vind je deze optie op de F7 toets. Er zijn ook modellen waar je de F3 en F4 toetsen gebruikt. Bij Asus gaminglaptops gebruik je de ↑ en ↓ toetsen.

 • Druk de fn toets in. Druk vervolgens op de verlichtingstoets van jouw model laptop. Op bepaalde modellen stel je de helderheid van de verlichting in door een paar keer achterelkaar op de verlichtingstoets te drukken.
 • Gaat de verlichting niet aan met bovengenoemde toetscombinatie? Druk dan de fn toets, de esc toets en de verlichtingstoets van jouw model in.

MacBook

Keyboard Brightness

Afhankelijk van het model van je MacBook stel je de toetsenbord verlichting in met de Touchbar, het bedieningspaneel of met een toetscombinatie.

 • Touchbar. Vouw de Control Strip uit. Hier staan standaard onder andere de volume toetsen. De toetsen om de helderheid te verhogen komt nu in beeld. Dit is een liggend streepje met in een halve cirkel streepjes eromheen.
 • Bedieningspaneel. Klik op ‘helderheid toetsenbord’, of in het Engels ‘Keyboard Brightness’. Ook dit symbool ziet eruit als een liggend streepje met in een halve cirkel streepjes eromheen.
 • Toetscombinatie. Druk de fn toets en de F5 of F6 toets in om de helderheid van de verlichting te verhogen of te verlagen. Werkt dit niet? Controleer dan onder ‘systeemvoorkeuren’ en ‘toetsenbord’ of er een vinkje staat bij ‘Pas helderheid toetsenbord aan bij weinig licht’. Klik het vinkje weg om zelf de helderheid van je toetsenbord verlichting aan te passen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.312 beoordelingen