The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Jaimy

Frituurpan schoonmaken

Behalve het vervangen van het frituurvet, is het ook erg belangrijk om regelmatig je frituurpan schoon te maken. Zo zorg je er niet alleen voor dat je frietjes lekker knapperig uit de pan komen, maar het is ook veel gezonder. Lees verder om te ontdekken hoe je jouw frituurpan veilig schoonmaakt.

Voordat je begint

Het lijkt een inkoppertje, maar: haal de stekker uit het stopcontact! Haal ook het vet uit de frituurpan en veeg de vetresten in de binnenpan schoon met een stuk keukenpapier. Dat scheelt weer schrobben. Welke schoonmaakmethode je ook kiest: spoel de frituurpan altijd even na met een beetje warm water en een schone theedoek.

In het kort

Afwasmiddel Vaatwastablet Friteusereiniger
Eenvoudig schoonmaken nee ja ja
Vrij van chemische dampen ja nee ja
Relatief voordelig in aanschaf ja ja nee

Optie 1: Je frituurpan schoonmaken met afwasmiddel

frituurpan helemaal uit elkaar

Maak een sopje met heet water en een scheutje afwasmiddel. Het liefst afwasmiddel met citroen, want dat is het meest ontvettend én het ruikt lekker fris. Maak met dit sopje en een zachte spons de binnenpan, het mandje en ook de deksel en de buitenkant van je frituurpan schoon. Veel aangekoekte resten? Laat het dan even weken. Gebruik voor het schrobben in geen geval een schuurspons, want dat kan je frituurpan beschadigen.

Optie 2: Je frituurpan schoonmaken met een vaatwastablet

losse onderdelen in vaatwasser

Demonteerbare pannen maakt het schoonmaken een stuk gemakkelijker, omdat je de losse onderdelen zó met een vaatwastablet in de vaatwasser schuift. Check van tevoren wel even de handleiding om zeker te weten dat de onderdelen vaatwasmachinebestendig zijn. Overigens is het ook mogelijk om een vaatwastablet te gebruiken als je geen vaatwasmachinebestendige frituurpan hebt.

  • Vul de binnenpan voor 3/4 met koud water
  • Hang het frituurmandje erin
  • Voeg de vaatwastablet toe en zet de friteuse maximaal 10 minuten aan op 90 ℃
  • Zorg dat je een raam open zet, want er kunnen flink wat dampen vrijkomen.

Optie 3: Je frituurpan schoonmaken met friteusereiniger

schoonmaakmiddel

Wil je jouw frituurpan gemakkelijk schoonmaken, maar wil je geen dampen in huis en vind je het niet erg om daar iets meer voor te betalen? Gebruik dan een friteusereiniger. Vul de binnenpan met warm water, voeg de aanbevolen dosis friteusereiniger toe en laat dit ongeveer 15 minuten inwerken.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 17.047 beoordelingen