The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Laurence

Hoe kies je een tv met het laagste energieverbruik?

Met een nieuwe tv verbruik je minder energie dan met een vergelijkbare tv die 5 jaar of ouder is. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Zo bespaar je met een nieuwe tv jaarlijks tientallen euro's aan energiekosten. In dit artikel lees je hoe je de meest energiezuinige tv uitkiest.

Let op het energielabel

Energielabel tv

Vanaf 2011 zijn alle merken verplicht om hun tv’s een energielabel te geven. Hierop staat het jaarlijkse stroomverbruik en andere handige informatie. Hoe energiezuiniger de tv, hoe hoger het energielabel. De zuinigste tv heeft een A++ label, terwijl de grootste energieverbruiker in ons assortiment een D label heeft.

Het energielabel uitgelegd:

  1. Het merk van de leverancier en de productnaam
  2. De energieklasse
  3. Het energieverbruik per jaar
  4. Het schermdiagonaal en formaat van de tv

Op deze pagina vind je alle tv's met een A++ of A+ label.

Hoe hoger de helderheid, hoe hoger het verbruik

Naast het aantal uren dat je tv kijkt, zijn er andere factoren die het energieverbruik beïnvloeden. Zo speelt bijvoorbeeld de helderheid van het scherm speelt een rol. Hoe helderder het scherm, hoe hoger het energieverbruik. Bij de meeste tv's pas je de helderheid gemakkelijk zelf aan, zodat je het energieverbruik verlaagt. Daarnaast hebben sommige tv's bepaalde energiezuinige modi, zoals een Eco stand of Film beeldmodus.

Schatting kosten per jaar

De grootte van je scherm heeft ook invloed op het energieverbruik van je televisie. In dit overzicht zie je per energielabel en populair schermformaat wat ongeveer de jaarlijkse kosten zijn. Deze kosten zijn gebaseerd op een gemiddeld tv gebruik van 3 uur per dag. Er zijn slechts weinig tv’s met een C en D label. Je vindt deze energieklassen momenteel alleen terug bij 8K tv’s. Kies je een tv met een van deze labels, dan betaal je al snel meer dan € 100,- per jaar.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.680 beoordelingen