The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Laurence

5 tips voor een lager energieverbruik van je tv

Er zijn meerdere opties om het energieverbruik van je televisie te verlagen. Op deze pagina geven we 5 handige tips waarmee je het energieverbruik van je tv aanpakt. Dat is beter voor het milieu én zorgt voor een lagere energierekening, soms wel tot tientallen euro's per jaar.

Aan de slag met het verlagen van je tv’s energieverbruik

De meeste tips voer je gemakkelijk uit en vragen niet om extra aankopen. Op deze manier maak je jouw tv in een handomdraai energiezuiniger.

  • Tip 1. Verlaag de helderheid van je tv
  • Tip 2. Verduister het beeld als je muziek luistert
  • Tip 3. Stel een slaaptimer in
  • Tip 4. Schakel de tv volledig uit
  • Tip 5. Koop een tv met een laag energielabel

Tip 1: verlaag de helderheid van je tv

Hoe hoger de helderheid van het scherm, hoe hoger het energieverbruik. Daarom bespaar je al snel energie door de helderheid te verlagen. Je vindt de helderheidsinstelling in het menu van de tv, maar kunt ook voor de Eco of Film beeldmodus kiezen. Als extra voordeel heb je met de laatste beeldmodus de meest realistische beeldinstellingen voor films en series geselecteerd. Sommige tv’s hebben een sensor die het omgevingslicht in de kamer meet. Vervolgens past de tv automatisch de helderheid hierop aan.

Tip 2: verduister het beeld als je muziek luistert

Helderheid tv

Luister je via de tv naar de radio of muziekdiensten als Spotify en Deezer? In dat geval is het niet belangrijk wat er op het scherm gebeurt, waardoor je deze beter kunt uitschakelen. De meeste tv’s hebben een speciale instelling waarmee je het scherm volledig verduistert. Als deze optie ontbreekt, ga je naar de beeldinstellingen en zet je de helderheid zo laag mogelijk.

Tip 3: stel de slaaptimer in

Slaaptimer

Je wilt nog éven tv kijken voordat je naar bed gaat. Een paar uur later word je gedesoriënteerd wakker op de bank, terwijl het tv scherm de kamer verlicht. Als deze situatie je bekend in de oren klinkt, raden we aan dat je een slaaptimer inschakelt. Hiermee gaat de tv automatisch uit wanneer hij voor een ingestelde tijd geen activiteit detecteert.

Tip 4: schakel de tv volledig uit

Stekkerdoos

Wanneer je met de afstandsbediening de tv uitschakelt, zet je hem meestal in de standby stand. Hierdoor verbruikt de tv alsnog tussen de 0,3 en 0,5 watt. Hoewel dit slechts enkele euro’s per jaar kost, loopt dit bedrag snel op wanneer je ook andere apparaten op de tv aansluit. Denk bijvoorbeeld aan je digitale decoder. Je voorkomt dit ‘sluipverbruik’ door je tv en aangesloten apparaten helemaal uit te schakelen. Het is handig om alle apparaten op een stekkerdoos met een aan/uit schakelaar aan te sluiten, zodat je ze allemaal in één keer uitzet.

Tip 5: koop een nieuwe tv

Tv met laag energieverbruik

Een moderne tv verbruikt minder energie dan een tv die 10 jaar of ouder is. Zo was je vroeger zo’n € 50,- per jaar kwijt aan tv kijken. Inmiddels is dit bedrag gezakt naar ongeveer € 30,-. Hoeveel stroom de tv precies verbruikt, is afhankelijk van het schermformaat en energielabel. Een kleine tv met het A++ label is bijvoorbeeld het energiezuinigst, terwijl een grote tv met het E label de grootste verbruiker is. In dit artikel helpen we je verder met het uitkiezen van een energiezuinige tv.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.339 beoordelingen