The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Mascha

Welke soorten rookmelders en detectoren zijn er?

Er zijn verschillende soorten melders waarmee je brand of gevaarlijk gas detecteert. Naast standaard rookmelders heb je de keuze uit hittemelders, koolmonoxidemelders of een combinatiemelder. Iedere detector heeft zijn eigen voordelen en gebruiksdoel. In dit artikel vertellen we je wat de verschillen zijn tussen al deze melders.

Rookmelders

Rookmelders

Rookmelders detecteren rookontwikkeling in huis met een optische sensor. Deze sensor gebruikt infraroodlicht om rook waar te nemen. Als de sensor rook opvangt, gaat het alarm af. Hierdoor weet je zeker dat de rookmelder tijdig rook detecteert. Het is verstandig om op iedere verdieping in huis minstens één rookmelder te plaatsen. Let op dat de sensor gevoelig is voor stof en waterdamp. Maak de rookmelder daarom regelmatig schoon en hang hem niet te dicht bij de badkamer.

Koolmonoxidemelders

Koolmonoxidemelders

Een koolmonoxidemelder detecteert koolmonoxide. Dit is een gevaarlijk gas zonder kleur, smaak en geur. Koolmonoxide ontstaat bij verouderde of slecht functionerende cv-ketels, geisers en kachels. Het gas komt vrij bij onvolledige verbranding van brandstoffen, zoals olie of aardgas. Omdat je koolmonoxide niet ruikt, proeft of ziet, heb je het niet door als je koolmonoxidevergiftiging oploopt. Gebruik daarom een koolmonoxidemelder, die je tijdig waarschuwt als het gas ontstaat. Je plaatst de melder op ooghoogte, op maximaal 1,5 meter van de warmtebron.

Hittemelders

Hittemelders

Een hittemelder detecteert hoge temperaturen in plaats van rook. Dat is handig in ruimtes waar vaak rook of damp ontstaat, zoals een keuken of garage. Het ontstaan van rook hoeft in deze ruimtes niet te betekenen dat er brand is. Dit maakt een standaard rookmelder met optische sensor ongeschikt. Kies daarom in dit soort ruimtes voor een hittemelder. Deze melder reageert niet op rook of damp, maar detecteert temperaturen boven 60 graden Celcius. Zo ben je bij brand alsnog gewaarschuwd.

Combimelders

Combimelders

Een combimelder meet 2 verschillende stoffen tegelijkertijd. Vaak is dit een combinatie van rook en koolmonoxide. Bij dit soort combimelders is het belangrijk om goed over de plaatsing na te denken. Om koolmonoxide tijdig te detecteren, plaats je hem op ooghoogte in de buurt van je cv-ketel of kachel. Om rook te detecteren hang je de melder hoger aan de muur of aan het plafond. Veel combimelders zijn koppelbaar. Koppel meerdere melders aan elkaar om je huis optimaal te beveiligen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback
Mascha
Artikel van:
Mascha Rookmelder specialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 20.236 beoordelingen