The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Mascha

Advies over rookmelders

Je wilt schade aan je huis, jezelf en je familie door rook, gas, hitte of koolmonoxide voorkomen. Voor het detecteren van al deze gevaren, heb je een ander soort melder nodig. Zo is er een rookmelder, gasmelder, hittemelder en koolmonoxidemelder. Er zijn zelfs melders die 2 gevaren detecteren, zoals rook- en koolmonoxide. De keuze is dus best groot, maar waar moet je nu op letten? En welke melder past het beste bij jouw wensen? Wij helpen je graag bij het kiezen van de beste gas-, hitte, rook- of koolmonoxidemelder voor jou.

1. Detectie

Detectie rookmelders

Een optische rookmelder alarmeert je bij rookontwikkeling bij jou thuis of op kantoor. Wanneer je bijvoorbeeld slaapt, ruik je niets. Het inademen van rook is giftig en dodelijk. Het is dus belangrijk om jezelf en je familie tegen dit gevaar te beschermen. Dat geldt ook voor andere stoffen die gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Denk aan koolmonoxide en gas. Elk type melder heeft zijn eigen type sensor waarmee de melder de verschillende stoffen onderscheidt en detecteert.

2. Batterijen of netstroom

Rookmelders op batterijen of netstroom

Er zijn rookmelders die werken op batterijen en er zijn rookmelders die je aansluit op je netstroom. Een rookmelder op batterijen plaats je op elke gewenste plek in huis. Je bent dus niet gebonden aan een vast stroompunt. Een rookmelders op netstroom koppel je aan een bestaand stroompunt in huis en bevestig je aan je plafond. Je hebt dus geen vrije plaatsingsmogelijkheid.

3. Basis, koppelbaar of slim?

Er zijn individuele, koppelbare en slimme rookmelders. Een individuele rookmelder werkt stand-alone. Heel simpel. Een koppelbare rookmelder koppel je aan andere rookmelders waardoor deze allemaal tegelijkertijd afgaan. Met een slimme rookmelder ontvang je bij een detectie direct een pushbericht via de app op je smartphone. Dit zijn de grootste verschillen in een notendop. Om te bepalen welke rookmelder jouw voorkeur krijgt, omschrijf ik hieronder een aantal plus- en minpunten per type rookmelder.

Slimme rookmelder

Slimme rookmelders koppel je aan je wifinetwerk. Via een app op je smartphone ontvang je een pushbericht bij een detectie bij jou thuis. Hierdoor weet je waar je ook bent dat er bij jou thuis gevaar dreigt en kom je direct in actie. Daarnaast koppel je met een slimme rookmelder eenvoudig andere slimme producten aan de melder. Een start dus voor een slimme woning.

Koppelbare rookmelders

Koppelbare rookmelders

Koppelbare rookmelders koppel je via een frequentie aan elkaar. Hierdoor staan alle gekoppelde rookmelders met elkaar in verbinding. Wanneer 1 van de melders rook detecteert, gaan alle rookmelders af.

Basis rookmelders

Basis rookmelders

Een basis rookmelders is niet meer dan een 'gewone' rookmelder. Met andere woorden: je hoeft er niet meer van te verwachten dan dat hij rook detecteert. Heel simpel.

4. Opties en mogelijkheden op een rij

Zoals je hebt gelezen hebben rookmelders verschillende opties en mogelijkheden. Voor welk type rookmelder je kiest, ligt geheel aan jouw wensen. Er zijn een aantal standaard opties en er zijn extra geavanceerde opties. Hieronder de belangrijkste opties op een rij:

  • Besturing en notificaties via de app
  • Geluidssignaal (gemiddeld 85 decibel)
  • Koppelbaar
  • Testknop
  • Noodlicht

© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 13.813 beoordelingen