The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Mascha

Hoe kies je een rookmelder?

Om te voorkomen dat je te laat reageert op rookontwikkeling of brand in huis, gebruik je een rookmelder. Naast standaard rookmelders heb je de keuze uit een grote hoeveelheid producten die op het eerste oog behoorlijk op elkaar lijken. Dit maakt het lastig om te bepalen welke melder jij nodig hebt. In dit artikel leggen we je de belangrijkste eigenschappen uit, zodat jij kiest voor het product dat het beste bij jouw wensen past.

In het kort

Rookmelder kiezen

Wanneer je zoekt naar de beste rookmelder voor jouw situatie, zijn er verschillende eigenschappen waar je op let. Vraag jezelf in ieder geval het volgende af:

  • Wat moet de melder detecteren?
  • Wil je de rookmelder draadloos plaatsen?
  • Zoek je een basis, koppelbare of slimme rookmelder?
  • Welke extra eigenschappen moet de rookmelder hebben?

Wat moet de melder detecteren?

Detectie rookmelders

Een optische rookmelder alarmeert je bij rookontwikkeling bij jou thuis of op kantoor. Deze rookmelders hebben een sensor die rookvorming vaststelt. In sommige ruimtes werkt zo’n rookmelder minder goed, omdat hij het verschil tussen rook en stoom niet herkent. Bijvoorbeeld in een keuken is daarom een hittemelder beter geschikt. Deze melders registreren geen rook, maar temperatuurstijging. Een ander gevaarlijk gas is koolmonoxide. Om dit geurloze gas te herkennen gebruik je een koolmonoxidemelder. Met een combimelder meet je meerdere gevaren tegelijk.

Wil je de rookmelder draadloos plaatsen?

Rookmelders op batterijen of netstroom

Er zijn rookmelders die werken op batterijen of een accu en rookmelders die je aansluit op je netstroom. Een rookmelder op batterijen plaats je op elke gewenste plek in huis. Je bent hierdoor niet gebonden aan een vast stroompunt. Een rookmelder op netstroom koppel je aan een bestaand stroompunt in huis en bevestig je aan je plafond. Hierdoor heb je minder keuzevrijheid bij het plaatsen van de melder. Netstroom rookmelders hebben altijd een back-up batterij, voor als de stroom wegvalt.

Zoek je een basis, koppelbare of slimme rookmelder?

Slimme rookmelder

Slimme rookmelders

Een slimme rookmelder maakt draadloos verbinding met je smartphone. Die verbinding gaat via wifi of een andere draadloze methode. De bijbehorende app op je telefoon verstuurt meldingen als de rookmelder alarm slaat. Je krijgt dus ook bericht wanneer je zelf niet thuis bent. Slimme rookmelders zijn eenvoudig aan andere melders van hetzelfde model te koppelen. Daarnaast koppel je andere slimme producten aan de melder. Zo integreer je het apparaat in jouw slimme huis.

Koppelbare rookmelder

Koppelbare rookmelders

Koppelbare rookmelders hebben niet alle functies van een slimme rookmelder. Ze zijn echter wel te koppelen aan andere melders van hetzelfde model. Dit maakt het mogelijk om een alarm te versturen naar gekoppelde melders. Als één van jouw rookmelders brand detecteert, reageren alle gekoppelde apparaten. Je hoort dan door het hele huis een alarm. Op die manier zorgt een set koppelbare rookmelders voor meer veiligheid dan een standaard rookmelder.

Basis rookmelder

Basis rookmelders

Een basis rookmelder heeft geen extra functionaliteiten. Dat betekent dat hij niet meer doet dan alarmeren bij rookontwikkeling. Basis rookmelders beschikken niet over een smartphone app en zijn ook niet aan andere rookmelders te koppelen. Hierdoor zijn ze goedkoper dan koppelbare en slimme rookmelders. Wanneer je zoekt naar een betaalbare melder die enkel rook detecteert, kies je dus voor een basis rookmelder.

Welke extra eigenschappen moet de rookmelder hebben?

Extra functies rookmelder

Afhankelijk van het type rookmelder dat je kiest, heb je de keuze uit extra functies. Er zijn namelijk rookmelders met unieke eigenschappen. Zo bestaan er rookmelders met een extra luid alarm, rookmelders met ingebouwde ledverlichting en rookmelders met extra testfuncties. Slimme rookmelders hebben soms nog andere extra opties. Alle mogelijkheden leggen we uit in onderstaand artikel:© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.695 beoordelingen