The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Mascha

Op welke manieren krijgt een rookmelder stroom?

Rookmelders werken op batterijen of netstroom. Voor een netstroom rookmelder heb je een stroompunt nodig, terwijl een rookmelder op batterijen draadloos te plaatsen is. De levensduur van een rookmelder op batterijen is afhankelijk van het type batterij. In dit artikel leggen we de verschillen tussen rookmelders op netstroom en de verschillende batterijsoorten uit.

Batterijen vs. netstroom

Rookmelder op batterijen

Batterijen

Een rookmelder op batterijen plaats je op elke gewenste plek in huis aan je plafond of aan de wand. Je hebt namelijk geen stroompunt nodig om hem te installeren. Er zijn rookmelders met verwisselbare batterijen en rookmelders met een ingebouwde batterij. Een rookmelder met ingebouwde batterij gaat meestal zo'n 10 jaar mee, maar moet je daarna in zijn geheel vervangen. Bij rookmelders met verwisselbare batterijen vervang je alleen de batterij als deze bijna leeg is.

  • Je hebt geen vast stroompunt nodig om de rookmelder op te hangen.
  • De rookmelder geeft een signaal als de batterij bijna leeg is.
  • Na verloop van tijd moet je de batterijen of de rookmelder zelf vervangen.
Rookmelder op netstroom

Netstroom

Rookmelders op netstroom sluit je aan op een stroompunt in het plafond. Dit zorgt ervoor dat de rookmelder continu van stroom voorzien wordt. Netstroom rookmelders hebben wel altijd een backup batterij, voor als de stroom uitvalt. Je hoeft deze batterij niet zo vaak te vervangen, omdat hij minder snel leeg is. De melder schakelt bij een stroomuitval direct over op de batterijen, zodat je alsnog tijdig een waarschuwing krijgt als er brand uitbreekt.

  • Omdat de rookmelder op stroom werkt, hoef je de batterij minder vaak te vervangen.
  • Een rookmelder op netstroom gaat zo'n 10 jaar lang mee.
  • Je plaatst netstroom rookmelders alleen op plekken met een stroompunt.

Vervangbare batterijen

Alkaline batterijen

Rookmelders met vervangbare batterijen hebben een klepje waar je batterijen in stopt. Vaak zijn dit AA of AAA batterijen, maar er zijn ook veel rookmelders waar een 9V blok batterij in past. De levensduur van deze batterijen varieert van 1 tot 3 jaar. Na deze periode heb je een nieuwe batterij nodig. Houd er dus rekening mee dat je bij een rookmelder met een houdbaarheid van 10 jaar soms wel 5 keer een nieuwe batterij nodig hebt.

  • Een rookmelder op verwisselbare batterijen is relatief goedkoop.
  • Om de rookmelder langdurig te gebruiken, heb je regelmatig nieuwe batterijen nodig.

Ingebouwde batterij

Lithium batterijen

Rookmelders met een ingebouwde lithium batterij hebben een lange levensduur van 10 jaar. Ze gaan dus behoorlijk lang mee, maar als de batterij leeg is heb je een nieuwe rookmelder nodig. Je kunt de batterij namelijk niet verwisselen. De langere levensduur van de ingebouwde batterij maakt dit type rookmelders wat duurder, maar je hoeft dus geen nieuwe batterijen aan te schaffen.

  • Een rookmelder met ingebouwde batterijen gaat zo'n 10 jaar mee.
  • Rookmelders met ingebouwde batterij zijn relatief duur.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback
Mascha
Artikel van:
Mascha Rookmelder specialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.316 beoordelingen