The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Mascha

Hoe onderhoud ik een rookmelder?

Om je rookmelder goed te laten functioneren, is het van belang dat je deze regelmatig onderhoudt. Het onderhouden van je rookmelder kost je slechts enkele minuten per maand en zorgt ervoor dat je niet midden in de nacht wakker schrikt van een vals alarm. In dit artikel lees je de belangrijkste tips.

Waarom je rookmelder onderhouden?

De opbouw van stof aan de binnen- en buitenkant van de rookmelder zorgt ervoor dat de rookmelder minder goed werkt. Door de ophoping van stof gaat de rookmelder soms zelfs onterecht af. Als de rookmelder onterecht afgaat is dat natuurlijk vervelend, maar het is nog vervelender en zelfs gevaarlijk als deze niet afgaat wanneer er wél brand is. Check daarom ook altijd goed de batterijen en de werking van de rookmelder.

Reiniging van de rookmelder

Rookmelder reinigen

Stof de rookmelder 1 keer per maand af met een vochtige doek en maak de melder 2 keer per jaar van binnen en buiten schoon met een stofzuiger. Gebruik hiervoor een opzetstuk met een zacht borstelgedeelte. Draai de rookmelder van de bevestigingsplaat en maak ook de binnenkant en de bevestigingsplaat schoon met de stofzuiger. Bevestig de rookmelder hierna weer op zijn plek en vergeet deze niet te testen met de testknop.

Belangrijke schoonmaaktips

Schoonmaaktips voor je rookmelder

Er zijn een aantal aspecten om rekening mee te houden bij het schoonmaken van je rookmelder. Waarom? Omdat sommige producten of voorwerpen de rookmelder beschadigen. Hieronder een paar zaken om rekening mee te houden:

  • Gebruik geen reinigingsmiddelen of oplosmiddelen.
  • Spuit geen chemische producten zoals luchtverfrisser of haarlak bij de rookmelder.
  • Zorg ervoor dat er nooit water in de rookmelder komt. Gebruik daarom niet te veel water op de vochtige doek.

De batterijen en houdbaarheid

Batterijen en onderhoud

Bij het onderhoud hoort ook het regelmatig testen van de batterijen. Je wilt niet dat het alarm niet afgaat tijdens een brand omdat de batterijen leeg zijn. Test daarom de rookmelder elke maand en vervang tijdig de batterijen. Daarnaast is het belangrijk om op de houdbaarheid van de rookmelder te letten. Niet elke rookmelder gaat namelijk even lang mee. Sommige gaan een jaar mee en andere wel 10 jaar. Schrijf de aankoopdatum of de vervaldatum op de zijkant van de rookmelder om dit niet te vergeten en gooi de rookmelder weg als de uiterlijke houdbaarheidsdatum is verlopen.

Mascha
Artikel van:
Mascha Rookmelderspecialist.


© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 15.686 beoordelingen