The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Mascha

Hoe onderhoud je een rookmelder?

Om te zorgen dat een rookmelder goed functioneert, is het van belang dat je deze regelmatig onderhoudt. Een maandelijkse onderhoudsbeurt van je rookmelder kost slechts enkele minuten en zorgt ervoor dat je niet midden in de nacht wakker schrikt van een vals alarm. In dit artikel geven we je een aantal handige tips.

Het belang van onderhoud

Rookmelder onderhouden

Een rookmelder werkt minder goed als er stof aan de binnen- en buitenkant ophoopt. Dit kan ervoor zorgen dat de sensor onterechte meldingen geeft. Als de rookmelder hierdoor onnodig afgaat, is dat natuurlijk vervelend. Het is nog vervelender en zelfs gevaarlijk als stof ervoor zorgt dat je rookmelder niet afgaat als er wél brand is. Daarom is het belangrijk om de rookmelder regelmatig schoon te maken en de batterijen te controleren.

De batterijen en houdbaarheid

Batterijen en onderhoud

Het is belangrijk om maandelijks de batterijen van je rookmelder te testen. Zo weet je zeker dat de rookmelder goed reageert in een gevaarlijke situatie. Let daarnaast op de houdbaarheid van de rookmelder. Niet iedere rookmelder gaat namelijk even lang mee. Rookmelders met de langste levensduur gaan 10 jaar mee. Schrijf de vervaldatum op de zijkant van de rookmelder om deze niet te vergeten. Je weet dan zeker wat de uiterste houdbaarheidsdatum is, zodat je de rookmelder tijdig vervangt.

Je rookmelder reinigen

Rookmelder reinigen

Stof je rookmelder 1 keer per maand af met een vochtige doek en maak de melder 2 keer per jaar van binnen en buiten schoon met een stofzuiger. Gebruik hiervoor een opzetstuk met een zacht borstelgedeelte. Draai de rookmelder van de bevestigingsplaat en maak ook de binnenkant en de bevestigingsplaat schoon met de stofzuiger. Bevestig de rookmelder hierna weer op zijn plek en vergeet deze niet te testen met de testknop.

Belangrijke schoonmaaktips

Schoonmaaktips voor je rookmelder

Niet alle producten zijn geschikt voor het schoonmaken van je rookmelder. Dat komt omdat er een kans is dat de rookmelder beschadigt. Houd daarom rekening met deze tips:

  • Gebruik geen reinigingsmiddelen of oplosmiddelen.
  • Spuit geen chemische producten zoals luchtverfrisser of haarlak bij de rookmelder.
  • Zorg ervoor dat er geen water in de rookmelder komt. Gebruik daarom niet te veel water op de vochtige doek.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback
Mascha
Artikel van:
Mascha Rookmelder specialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 20.442 beoordelingen