The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Mascha

Hoe test je een rookmelder?

Om te controleren of jouw rookmelder nog naar behoren werkt, is het goed om deze regelmatig te testen. Het testen van een rookmelder neemt weinig tijd in beslag, maar is zeer belangrijk voor de brandveiligheid in je huis. In dit artikel vertellen we hoe je een rookmeldertest uitvoert.

In het kort

Welke melders moet je testen? Alle rook-, gas-, hitte-, en koolmonoxidemelders
Hoe vaak is een test nodig? 1 keer per maand
Hoe lang duurt het testen? Ongeveer 20 seconden (per rookmelder)

Waarom is testen belangrijk?

Rookmelder testen

Je test een rook-, hitte- of koolmonoxidemelder om te controleren of de batterij en het alarm nog werken. Rookmelders doen het namelijk niet voor altijd. Als je rookmelder zijn maximale levensduur bereikt, werkt hij niet goed meer. Er zijn rookmelders met een verwisselbare batterij en rookmelders met ingebouwde accu. Ingebouwde accu’s gaan meestal 10 jaar mee, waarna je de rookmelder vervangt. Rookmelders met een verwisselbare batterij hebben een batterijduur van 1, 2 of 5 jaar. Hierna vervang je de batterij.

Hoe voer je een test uit?

Rookmelder testen

Test de rookmelder 1 keer per maand. Kies hiervoor een vast moment, dat je makkelijk onthoudt. Druk de testknop in tot het alarm gaat, waarna je de klopt loslaat of opnieuw indrukt om het alarm te stoppen. Gaat de rookmelder niet af? Druk de testknop dan langer in, het duurt soms wel 20 seconden voordat het alarm afgaat. Vervang de batterij als deze leeg is en test de rookmelder opnieuw. Als het alarm (alsnog) niet werkt, koop je een nieuwe rookmelder.

Hoe test je koppelbare rookmelders?

Koppelbare rookmelders

Koppelbare rookmelders zijn aan andere rookmelders van hetzelfde model te koppelen. Als één rookmelder rook detecteert, gaan alle melders af. Zo hoor je door het hele huis een alarmsignaal. Bij het testen druk je de testknop van een melder in en kijk je of alle rookmelders afgaan. Dit herhaal je bij iedere gekoppelde melder. Wanneer een van de rookmelders niet werkt, vervang je de batterij of de rookmelder. In de handleiding staat wat op jouw product van toepassing is.

Hoe test je een slimme rookmelder?

Slimme rookmelder testen

Veel slimme rookmelders testen zichzelf iedere maand. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de Nest Protect. In de app zie je wanneer de melder zijn laatste test uitvoerde en wat daar het resultaat van was. Bovendien geeft een slimme rookmelder vaak met een lampje aan of er iets aan de hand is. Het is wel verstandig om regelmatig een handmatige test te doen, zodat je zeker weet dat jouw slimme rookmelder nog werkt. Een maandelijkse test is dus alsnog aanbevolen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 20.412 beoordelingen