The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Mascha

Hoe test ik een rookmelder?

Test je rookmelder regelmatig om te controleren of deze nog werkt. Hoe je een rookmelder test, lees je op deze pagina.

In het kort

Voor welke melders? Voor alle rook-, gas-, hitte-, en koolmonoxidemelders
Hoe vaak? 1 keer per maand
Hoe lang duurt het? Ongeveer 20 seconden

Waarom een rookmelder testen?

Rookmelder testen

Het is belangrijk om een rook-, gas-, hitte en koolmonoxidemelder regelmatig te testen om er zeker van te zijn dat de batterijen en het geluidssignaal nog goed werken. Rookmelders gaan niet voor eeuwig mee. Ze hebben een uiterlijke houdbaarheidsdatum en als deze is verlopen, werkt de rookmelder niet goed meer. Gooi de rookmelder daarom altijd weg als de uiterlijke houdbaarheidsdatum is verlopen. Er bestaan rookmelders waarbij je de batterijen om de zoveel tijd moet vervangen en rookmelders waarbij de batterijen niet vervangbaar zijn. Niet elke batterij gaat even lang mee. Sommige batterijen gaan 1 jaar mee en anderen 5, 10 of 20 jaar. De levensduur van de batterijen hangt samen met het soort batterijen waarop de rookmelder werkt.

Rookmelder testen

Rookmelder testen

Test je rookmelder 1 keer per maand. Test de rookmelder bijvoorbeeld altijd als het landelijke alarm afgaat op de eerste maandag van de maand, dan heb je gelijk een geheugensteuntje om je er elke maand aan te herinneren. Houd de testknop op de rookmelder ingedrukt tot je het alarm hoort. Laat de knop los of druk er nog een keer op, om het alarm uit te zetten. Gaat de rookmelder niet af? Probeer dan de testknop langer ingedrukt te houden. Soms duurt het wel 20 seconden voordat het alarm afgaat. Gaat het alarm nog steeds niet af? Test dan of de batterij wel goed zit vastgeklikt. Is de batterij op? Vervang dan de batterij en test de rookmelder opnieuw. Vervang de rookmelder meteen als je deze met de nieuwe batterij niet meer aan de praat krijgt of als je een rookmelder hebt zonder verwisselbare batterijen.

Koppelbare rookmelders

Koppelbare rookmelders

Koppelbare rookmelders zijn meerdere rookmelders die onderling met elkaar verbonden zijn. Als er 1 afgaat, dan gaat de rest ook af. Hierdoor hoor je op verschillende plekken in huis of op kantoor het alarm gaan. Druk op de testknop van 1 van de gekoppelde rookmelders en kijk of alle rookmelders daardoor afgaan. Herhaal dit daarna met alle andere gekoppelde rookmelders. Vervang de batterijen van de lege rookmelders. Als je een slimme rookmelder hebt, brandt er vaak een kleine ledlamp om aan te geven welke van de rookmelders leeg is of niet werkt. Raadpleeg de handleiding van jouw rookmelder om te kijken of dit van toepassing is.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,4 / 10 - 17.090 beoordelingen