The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Mascha

Waar hang je rookmelders of koolmonoxidemelders op?

Het is belangrijk dat je direct op de hoogte bent van een beginnende brand in huis of als er koolmonoxide vrijkomt. Een belangrijke voorwaarde om tijdig een melding te krijgen, is dat de melder op de goede plaats hangt. In dit artikel leggen we je uit hoe je een melder het beste ophangt.

Een rookmelder ophangen

Rookmelder ophangen

Omdat rook opstijgt, hang je een rookmelder altijd aan het plafond op. Op iedere verdieping in huis moet minstens 1 rookmelder hangen. Zijn er slaapkamers op de verdieping? Hang dan de rookmelder binnen gehoorsafstand in de hal, niet in de slaapkamer zelf. Zo wordt je bij brand op tijd wakker van het alarm. Wil je een melder in de keuken hangen? Dan is een hittemelder beter geschikt, omdat deze geen valse meldingen geeft bij waterdamp.

Een koolmonoxidemelder ophangen

Koolmonoxidemelder ophangen

Het is belangrijk om een koolmonoxidemelder op te hangen bij ieder apparaat dat brandstof verbruikt, zoals de boiler, gaskachel of cv-ketel. Omdat koolmonoxide minder zwaar is dan lucht, stijgt het mee met de warme lucht van een verbrandingstoestel. Hang de melder daarom op plafondhoogte in de ruimte met kachel, cv-ketel of boiler. In andere ruimtes hang je de koolmonoxidemelder op ademhoogte, dus op een hoogte van zo’n 1,5 meter.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 16.822 beoordelingen