The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Mascha

Waarom piept mijn rookmelder?

Rookmelders geven een pieptoon op het moment dat er iets aan de hand is. Het is soms echter niet helemaal duidelijk waarom de rookmelder piept. Piept jouw rookmelder, maar weet je niet waarom? In dit artikel zetten we de mogelijke oorzaken van een piepende rookmelder op een rij.

De rookmelder is aan vervanging toe

Sommige nieuwere rookmelders piepen als het einde van hun levensduur nabij is. Helaas geven niet alle rookmelders dit aan, sommige stoppen opeens met werken. Het is daarom erg belangrijk om op de vervaldatum van de rookmelder te letten. Vervang de rookmelder altijd als de vervaldatum verlopen is, ook al doet de rookmelder het nog wel als je de testknop indrukt. Het is sowieso belangrijk om de rookmelder elke maand te testen.

De batterij is leeg

Als de batterij bijna leeg is, piept de rookmelder af en toe om dit aan te geven. In de handleiding van je rookmelder lees je hoe vaak de rookmelder deze pieptoon geeft. Heb je een rookmelder met vervangbare batterijen? Vervang dan de batterij. Bij een rookmelder met een ingebouwde batterij is het noodzakelijk om een nieuwe rookmelder te kopen.

De nieuwe batterij zit niet goed vast

Heb je net nieuwe batterijen in de rookmelder gedaan en blijft hij alsnog piepen? Controleer dan of de batterijen op de juiste wijze in de rookmelder zitten en of het klepje goed dicht zit.

De rookmelder is vuil

Het is mogelijk dat er stof op je rookmelder zit, dus is het belangrijk dat je de rookmelder regelmatig schoonmaakt. Er zijn rookmelders die je waarschuwen op het moment dat deze aan een schoonmaakbeurt toe is. Deze rookmelders piepen of geven een melding via de app. Hoe je de rookmelder schoonmaakt, lees je in het onderstaande artikel.

De aansluiting is defect

Bij rookmelders die werken op netstroom is het mogelijk dat er een defect zit in de aansluiting van de rookmelder. Om dit te controleren, schakel je eerst de stroom uit in de meterkast. Daarna haal je de rookmelder van het plafond. Controleer of de bodemplaat goed vastgeklikt is en of de bedrading correct aangesloten zit.

Een technisch defect

Heb je alle bovengenoemde dingen gecontroleerd en piept de rookmelder nog steeds? Dan is het mogelijk dat de rookmelder defect is. Bij een technisch defect geven veel rookmelders ook een alarm. Reset de rookmelder en vervang deze als dit niet helpt.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.666 beoordelingen