The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Mascha

Waarom gaat mijn rookmelder af zonder reden?

Soms gaat een rookmelder regelmatig af, terwijl er nergens rook te bekennen is. Zo'n vals alarm kan komen door verschillende oorzaken. In dit artikel geven we je een aantal tips om te controleren waarom jouw rookmelder onnodig alarm slaat. We leggen bij iedere tip uit hoe je het piepen stopt en hoe je het piepen in de toekomst voorkomt.

Tip 1: hang de melder op de goede plek

Rookmelder plaatsen

Veel rookmelders gaan onterecht af als ze dicht bij een vochtige plek hangen of als ze hangen bij apparaten die verbrandingsdeeltjes produceren. Het is daarom belangrijk dat de melder op minimaal 3 meter van de badkamer en keuken hangt. Voor deze ruimtes zijn alleen hittemelders geschikt. Zorg dat de rookmelder op zeker 6 meter afstand van kachels, boilers of ovens hangt. Verder is het verstandig om je rookmelder zeker op 1 meter afstand van lampen en openslaande ramen te plaatsen.

Tip 2: controleer de sensorkamer op stof

Schoonmaken rookmelder

Stof aan de binnenkant van een rookmelder maakt de sensor gevoeliger. Rookmelders detecteren rook op basis van een infraroodsensor. Deze sensor ziet geen verschil tussen rook en een laagje stof. Ophopend stof kan er dus voor zorgen dat het alarm afgaat, terwijl er niets aan de hand is. Reinig daarom maandelijks de rookmelders die in huis hangen met de stofzuiger en een doekje. Een slimme rookmelder geeft je een notificatie wanneer je de melder moet schoonmaken.

Tip 3: vervang de batterijen of de rookmelder

Vervang de batterijen of de rookmelder

Wanneer bovengenoemde tips niet het juiste resultaat opleveren, is de rookmelder mogelijk bijna leeg of defect. Veel rookmelders geven een signaal bij een technisch mankement. Vervang de batterijen van de rookmelder als dit mogelijk is. Levert dit niet het gewenste resultaat? Dan is de rookmelder in zijn geheel aan vervanging toe. Ook als de melder een lege ingebouwde accu heeft, vervang je de rookmelder door een nieuw exemplaar.

Tip 4: los problemen met andere signalen op

Andere signalen

Soms geeft een rookmelder geen vals alarm, maar wel een andere pieptoon. Afhankelijk van het type rookmelder dat je hebt, betekent dit verschillende dingen. Zo geven sommige rookmelders uit zichzelf een signaal als er stof bij de sensor zit. Andere melders gaan piepen als de batterij niet goed vast zit. Wat je het beste kunt doen in deze situaties vertellen we in onderstaand artikel:

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.259 beoordelingen