The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Amber

Via welk type vaste telefoonlijn kan ik bellen?

Niet iedereen heeft dezelfde telefoonaansluiting. Er zijn 4 typen aansluitingen: analoog, bellen via ADSL, ISDN en VoIP. Het soort aansluiting heeft invloed op het aantal gesprekken dat je tegelijkertijd voert en op de gesprekskwaliteit. Daarom leg ik in dit artikel uit wat je met elk type telefoonlijn kunt en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

Analoge aansluiting

Analoge aansluiting

Aan een analoge aansluiting koppel je 1 telefoonnummer waarmee je belt. Een voordeel aan analoog bellen is dat de telefoon altijd werkt, zelfs als de stroom uitvalt. Daarentegen is het niet mogelijk om meerdere telefoonnummers te koppelen, waardoor je maar op 1 nummer bereikbaar bent. Wanneer je op een analoge lijn in gesprek bent, krijgt een nieuwe beller de bezettoon te horen. Heb je enkel een analoge aansluiting? Dan is het gebruik van internet tijdens het bellen niet mogelijk.

ADSL

ADSL

Met een ADSL aansluiting bel je nog altijd analoog, maar in dit geval wordt je telefoonlijn gesplitst in een telefoonlijn en een internetverbinding. Het voordeel van een ADSL aansluiting is dat je tijdens het bellen ook gebruik kan maken van het internet. Aan de andere kant heb je nog steeds maar 1 telefoonnummer en bent dus voor één enkele contactpersoon tegelijkertijd bereikbaar. Hierdoor wordt ADSL vaker thuis gebruikt dan voor zakelijke telefonie.

ISDN

ISDN

ISDN is een digitale aansluiting met niet 1 maar 2 telefoonlijnen, waardoor het mogelijk is om tegelijkertijd te internetten en bellen. De hoeveelheid telefoonnummers die je hieraan koppelt is afhankelijk van welk abonnement je bij je provider hebt afgesloten. Daarentegen is ISDN vrij duur, waardoor het gebruik sterk is afgenomen. Vandaar dat ISDN stopt. Wil je weten tot wanneer je gebruik maakt van dit type telefoonlijn? Neem dan contact op met je provider.

VoIP

VoIP

VoIP staat voor Voice over IP, internettelefonie dus. In plaats van bellen via een analoge of digitale lijn bel je met VoIP via internet. Deze vorm van bellen heeft als voordeel dat de gesprekskwaliteit beter is dan bij andere lijnen. Daarnaast bel je tegen een lager vast maandbedrag. Daartegenover staat dat bij een stroomstoring je telefoonverbinding eruit ligt, omdat VoIP apparatuur elektrisch is. Wil je weten waar je VoIP nog meer voor gebruikt? Lees dan het onderstaande artikel.

Amber
Artikel van:
Amber Vaste telefoon-specialist.


© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 19.801 beoordelingen