The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Amber

Wat is VoIP en wat kun je ermee?

VoIP telefonie wordt ook wel internetbellen genoemd. Internetbellen ken je van diensten als Skype, waarbij je de software installeert op je computer of smartphone om gratis te bellen via internet. Skype is alleen niet hetzelfde als bellen met een VoIP telefoon. In dit artikel leg ik je uit wat VoIP inhoudt, wat je ermee kunt, wat je er voor nodig hebt en in welke situaties een VoIP telefoon handig is om te gebruiken.

Wat is VoIP?

Wat is VoIP

VoIP staat voor Voice over Internet Protocol, oftewel bellen via internet. Bij VoIP bel je niet meer via een analoge of digitale (ISDN) lijn, maar via internet. Een belangrijk verschil tussen digitaal bellen en internetbellen is dat digitale telefonie is aangesloten op het openbare telefoonnetwerk, waardoor je met deze aansluiting telefoonnummers opbelt. Net zoals je bij een analoge lijn zou doen. Bij internetbellen bel je daarentegen naar IP adressen. Ook de gesprekskwaliteit bij VoIP telefonie is beter dan bij digitaal of analoog bellen.

Voor- en nadelen van VoIP

Voor- en nadelen VoIP

Met VoIP bel je naar contacten over de hele wereld. Dit doe je tegen een lager vast maandbedrag dan bij analoog of digitaal bellen. Met VoIP is het naast bellen ook mogelijk om andere vormen van communicatie op 1 apparaat te bundelen. Denk hierbij aan je voicemail en e-mail. Daarnaast heb je de keuze om deze verbindingen te versleutelen, wat afluisteren moeilijk maakt. Naast deze voordelen zijn er ook nadelen aan VoIP. Aangezien VoIP apparatuur elektrisch is, ligt bij een stroomstoring ook je telefoonverbinding eruit. Dit probleem komt niet bij een analoge verbinding voor.

Wanneer gebruik ik VoIP?

Zakelijke telefonie VoIP

VoIP wordt vaak voor zakelijke telefonie gebruikt, omdat het verschillende zakelijke voordelen met zich meebrengt. Zo sluit je een VoIP telefoon en een laptop op een poort aan, waardoor je minder bekabeling in je bedrijfspand hebt. Daarnaast kan je een onbeperkt aantal gesprekken via VoIP voeren over één netwerkverbinding. Dankzij het gebruik van IP adressen bel je overal waar je internet hebt. Wil je verhuizen met je bedrijfspand of een extra vestiging openen? VoIP is schaalbaar, wat inhoudt dat je de verbinding gemakkelijk uitbreidt of verspreidt.

Wat heb ik nodig voor VoIP?

Benodigdheden VoIP

Om te internetbellen met een VoIP telefoon heb je een SIP account nodig. Je krijgt dan een speciaal telefoonnummer dat enkel werkt bij IP telefonie. De mogelijkheden die je hiermee hebt, zijn afhankelijk van de provider. Heb je al een vaste telefoon waarmee je wilt internetbellen? Dan is het mogelijk om een VoIP abonnement af te sluiten. Bij een VoIP abonnement krijg je een kastje waarop je een analoge telefoon aansluit.

Let op: voor het gebruik van VoIP heb je ofwel een speciale VoIP telefoon met een SIP account of een speciaal kastje van je provider nodig.

Amber
Artikel van:
Amber Vaste telefoon-specialist.


© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 15.378 beoordelingen