The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Marijn

Hoeveel energie verbruikt een koelkast?

Koelkasten staan dag en nacht aan om jouw boodschappen te koelen. Dit kost energie. Om onverwachte, hoge rekeningen te voorkomen, is het fijn als je het energieverbruik en de energiekosten kent. In dit artikel lees je wat het verbruik van een koelkast is en hoe je de energiekosten berekent.

Energiekosten per jaar

Energieverbruik koelkast op energielabel

Op het energielabel staat het gemiddelde energieverbruik van een koelkast in kilowattuur (kWh). Dit wattage geeft het gemiddelde stroomverbruik van de koelkast per jaar aan. Doe je dit keer € 0,23, dan krijg je de energiekosten per jaar. Het stroomverbruik hangt samen met de energieklasse van de koelkast en verschilt dus per model. Hoe hoger de energieklasse, hoe minder stroom de koelkast verbruikt.

Koel-vriescombinatie: besparing energieklasse C vs. F

Energielabel koel-vriescombinatie

Met een energiezuinige C koel-vriescombinatie bespaar je over de levensduur € 281,- aan energiekosten en de CO2 uitstoot van een autorit van 12.500 kilometer. Een C koel-vriescombinatie is dus beter voor jouw portemonnee én het milieu.

Tafelmodel: besparing energieklasse D vs. F

Energielabel tafelmodel koelkast

Door het lage energieverbruik betaal je met een D tafelmodel koelkast betaal je minder energiekosten door het lage energieverbruik, dan bij een F tafelmodel. Hierdoor bespaar je € 77,- aan energiekosten en de CO2 uitstoot van een vliegreis naar Lissabon.

1-deurs: besparing D vs. F

1-deurs besparing

Met een D 1-deurs koelkast bespaar je ten opzichte van een F 1-deurskoelkast € 135,- aan energiekosten. Je bespaart hiermee ook de CO2 uitstoot van een autorit van Amsterdam naar Ankara en terug. Met een D model maak je dus een energiezuinige keuze.

Energie besparen

Met een paar tips bespaar je eenvoudig op het energieverbruik van je koelkast. Zet het apparaat bijvoorbeeld uit wanneer je op vakantie gaat. Daarnaast is het belangrijk dat je regelmatig het vriesgedeelte ontdooit en de deur goed sluit. Heb je restjes over van het avondeten? Laat deze dan eerst afkoelen, voordat je ze in de koelkast plaatst.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 17.882 beoordelingen