The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Jesper

Vergelijk een tablet, laptop en een 2-in-1 laptop

Je bent aan het twijfelen of je een tablet, laptop of 2-in-1 laptop moet aanschaffen, maar je weet niet zo goed wat de beste optie is. Het verschil tussen deze soorten toestellen zit in de prestaties, de handzaamheid en de aanwezigheid van een touchscreen. In dit artikel help ik je een keuze maken op basis van deze 3 onderdelen.

Prestaties

Tablet prestaties

Tablet: films kijken en internetten

Wil je vooral films kijken en internetten? Dan zijn de processor en het minder grote werkgeheugen van een tablet goed genoeg. Een tablet is minder geschikt voor het draaien van zware programma's. Omdat een toetsenbord ontbreekt, is een tablet minder geschikt om te gebruiken op school of werk. Een hoes met toetsenbord is een optie, maar typt minder prettig dan een laptop. De batterij van een tablet gaat over het algemeen lang mee.

Laptop prestaties

Laptop: geschikt voor school en werk

Een laptop heeft een groot werkgeheugen en een goede processor. Hierdoor voer je zwaardere taken zoals bijvoorbeeld foto- of videobewerking uit. Daarnaast bewaar je veel bestanden op het grote opslaggeheugen. Het grote toetsenbord maakt een laptop geschikt voor gebruik op school of op werk. Bovendien heeft een laptop veel aansluitingen. Zo sluit je het apparaat aan op een externe harde schijf of op een groot scherm, zodat iedereen duidelijk meeleest met je presentatie.

2 in 1 laptop prestaties

2-in-1 laptop: de middenweg

Wil je een toestel dat je zowel thuis als op werk of school gebruikt? Dan is een 2-in-1 laptop een goede optie. Wat betreft prestaties zit hij tussen een tablet en een laptop in. Zo is een 2-in-1 laptop minder krachtig dan een laptop, maar krachtiger dan een tablet. Daarnaast heeft een 2-in-1 laptop in tegenstelling tot een tablet een toetsenbord, maar dat is minder uitgebreid als bij een laptop. Verder heeft een 2-in-1 laptop minder aansluitingen en gaat de batterij minder lang mee dan bij een tablet of laptop.

Handzaamheid

Tablet meenemen

Tablet: licht en compact

Tablets zijn in vergelijking tot laptops en 2-in-1 laptops klein van stuk. De meeste tablets zijn net iets groter dan een standaard notitieboekje (A5 formaat). Je stopt een tablet dus gemakkelijk in je tas. Bovendien zijn tablets een stuk lichter, waardoor je bijna niet merkt dat je hem bij je draagt. Daarnaast houd je een tablet gemakkelijk voor langere tijd vast zonder dat je last krijgt van je arm, pols en hand.

Laptop meenemen

Laptop: moeilijker mee te nemen

Een laptop heeft over het algemeen een groter scherm. Laptops zijn er in verschillende maten, maar het scherm van de meesten is iets groter dan een A4 papier. Dit grotere scherm is comfortabel voor gebruik op werk of in de klas, maar de laptop is hiermee wel zwaarder. Hierdoor neem je een laptop minder gemakkelijk mee. Bedenk voordat je je keuze maakt of de betere prestaties van een laptop het extra gewicht en formaat waard zijn.

2 in 1 laptop meenemen

2-in-1 laptop: omklapbaar of loskoppelbaar

Een 2-in-1 laptop is gemiddeld net iets kleiner en lichter dan een laptop, maar wel groter en zwaarder dan een tablet. Bij een omklapbare 2-in-1 laptop verstel je het toetsenbord in elke denkbare hoek. Een loskoppelbare 2-in-1 geeft de mogelijkheid het toetsenbord los te koppelen. Zo heb je op je werk of op school het gemak van een toetsenbord, terwijl je de 2-in-1 laptop thuis als een tablet gebruikt.

Touchscreen

tablet touchscreen

Tablet: touchscreen

Een tablet bedien je door middel van een touchscreen. Hiermee blader je snel en gemakkelijk door de menu's. Met een paar aanrakingen schakel je van je nieuwsapp naar je Facebook tijdlijn of je favoriete serie op Netflix. Als je een hoes met een toetsenbord aanschaft of een bluetooth toetsenbord koppelt, is een tablet ook geschikt voor tekstverwerkers en spreadsheets.

laptop bediening

Laptop: uitgebreid toetsenbord

Een standaard laptop beschikt niet over een touchscreen. Hierdoor gaat het navigeren door menu's en het schakelen tussen verschillende programma's minder soepel. Dankzij de muispad en het toetsenbord is een laptop daarentegen wel geschikter voor bijvoorbeeld tekstverwerkers en spreadsheets. Bovendien sluit je eenvoudig een externe muis aan via de usb poort van je laptop.

2 in 1 laptop touchscreen toetsenbord

2-in-1 laptop: touchscreen en toetsenbord

Je bedient een 2-in-1 laptop zowel via het touchscreen als met een toetsenbord en muis. Gebruik het touchscreen om snel door je menu's en programma's te bladeren. Ga je aan de slag met een tekstverwerker of spreadsheet? Dan gebruik je het toetsenbord met muispad. Houd er wel rekening mee dat het toetsenbord van een 2-in-1 laptop iets kleiner en minder uitgebreid is dan dat van een laptop. Ook op een 2-in-1 laptop met usb poort sluit je een externe muis aan.

Conclusie

Een tablet is vanwege het formaat en gewicht veel gemakkelijker mee te nemen dan een laptop. Een laptop levert daarentegen wel betere prestaties. Bovendien is een laptop beter voor het gebruik van tekstverwerkers en spreadsheets. Een 2-in-1 laptop zit tussen een tablet en laptop in. Het voordeel is dat je een 2-in-1 laptop zowel als tablet als laptop kan bedienen. Daar tegenover staat dat een 2-in-1 laptop voor geen enkele specifieke taak een betere oplossing is dan een losse tablet of laptop.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 19.169 beoordelingen