The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Kasper

De verschillen tussen een mini pc en een stick pc

Ben je op zoek naar een pc in een niet al te groot jasje, dan kom je uit op een mini pc of stick pc. Beide soorten zijn aanzienlijk kleiner qua formaat dan de klassieke desktop. Om precies te weten te komen welke soort het beste voor jou is, vertellen we je hier alles over deze 2 computer soorten.

Formaat

3 mini pc's naast elkaar.

Mini pc: klein formaat, goede prestaties

Qua formaat is de mini pc de grootste van de 2. Desondanks is een mini pc vaak even groot of zelfs kleiner dan een boek. Het voordeel is dan ook dat een mini pc weinig ruimte inneemt op je bureau of zelfs achter een monitor past. Voordelig is ook dat ondanks het formaat een mini pc voldoende aanvoelt als een echte desktop qua prestaties in tegenstelling tot een stick pc.

3 stick pc's naast elkaar.

Stick pc: kleinste computersoort, maar geen krachtige hardware

Een stick pc is net een grote usb stick en qua formaat vergelijkbaar met een smartphone. Hierdoor is een stick pc nog makkelijker om mee te nemen dan een mini pc. Of het nou je jaszak is of een rugtas: een stick pc gaat overal mee naartoe. Dit is het grote voordeel van de stick pc ten opzichte van de mini pc. Wat prestaties betreft wint de mini pc van de stick pc, tenzij je geen veeleisende gebruiker bent.

Waarvoor gebruik je de pc?

Mini pc's aangesloten op een scherm.

Mini pc: van internetten tot video's bewerken

Een mini pc is er in diverse uitvoeringen wat hardware betreft. Zo heb je mini pc’s voor simpele doeleinden als internetten of mailen, maar bijvoorbeeld ook om video’s mee te bewerken. Hierdoor is er bijna altijd wel een mini pc die aansluit bij jouw wensen. Wel is het zo dat hoe beter de hardware van de mini pc is, hoe hoger de prijs uitvalt. Ben je niet van plan veeleisende software te gebruiken, dan volstaat bijvoorbeeld een stick pc.

Stick pc in beeldscherm.

Stick pc: alleen geschikt voor internetten en e-mailen

Hoewel een stick pc makkelijk mee te nemen is en zowel op een televisie als monitor is aan te sluiten, zijn de daadwerkelijke mogelijkheden beperkt. De hardware van stick pc’s is vaak enkel bestand tegen internetten of tekstverwerken. Ben je dus van plan om zwaardere programma’s te gebruiken voor bijvoorbeeld fotobewerking, dan is een stick pc niet voldoende. In dat geval is het slimmer voor een mini pc te kiezen met krachtigere onderdelen.

Barebones vs. mini pc

Barebones met onderdelen.

Barebones: kies zelf je onderdelen

Barebones vallen ook onder de mini pc’s, maar zijn toch net even anders. Een barebones pc bevat enkel een processor en moederbord, waardoor je vrij bent zelf RAM geheugen, opslag en het besturingssysteem te kiezen. Zo stel je een barebones volledig naar eigen smaak samen. Dus of je nou Windows of macOS en 16 GB RAM of 32 GB RAM wil: alles is mogelijk. Wel zorgt dit ervoor dat de totaalprijs hoger uitvalt dan bij een kant-en-klare mini pc.

Mini pc setup.

Mini pc: meteen klaar voor gebruik

Een mini pc koop je kant-en-klaar en is na het uitpakken en installeren klaar voor gebruik. Dat is vooral handig als je niet te veel poespas wil en direct gebruik wil maken van een pc. Je hebt wel, in tegenstelling tot de barebones, minder opties wat betreft upgraden van je hardware of het zelf samenstellen van de pc. Ben je dus van plan in de toekomst de hardware van je pc te upgraden, dan is een barebones meer jouw soort pc.

Conclusie

Welke soort mini pc bij jou past hangt vooral af van wat je ermee gaat doen. Ga je vooral internetten of tekstverwerken en wil je de pc makkelijk meenemen, kies dan een stick pc. Ga je zwaardere programma’s gebruiken en ga je (waarschijnlijk) niet upgraden, kies dan een mini pc. Wil je zelf iets samenstellen en up-to-date houden, kies dan een barebones. Zo bouw je precies de ultieme pc voor jou, maar deze optie is wel duurder dan de alternatieven.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 21.893 beoordelingen