The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Kelly-Jane

Wat is het verschil tussen butaan- en propaangas?

Voor een gas terrasverwarmer of gasbarbecue heb je butaangas of propaangas nodig. Bij een aantal heaters of barbecues is het alleen mogelijk om 1 van de 2 soorten gas aan te sluiten, maar bij sommige zit een gasdrukregelaar waar je beiden soorten aan kan koppelen. In dit artikel lees je wat het verschil is tussen butaan- en propaangas en welk type gas geschikt is voor jouw terrasverwarmer of gasbarbecue.

Het verschil

Er zijn 2 soorten gas geschikt voor een terrasverwarmer, butaangas en propaangas. Beiden soorten hebben zo hun voor- en nadelen, hier zie je het verschil:

Propaan

  • Propaangas is te gebruiken tot -42 graden.
  • Het gas is relatief duur.

Butaan

  • Butaangas is goedkoper dan propaangas.
  • Het gas is niet te gebruiken wanneer het vriest.

Welk gas moet ik gebruiken?

In principe zijn alle gas terrasverwarmers en gasbarbecues geschikt voor zowel butaan- als propaangas. Dat betekent niet dat je jouw product aan alle soorten gasflessen koppelt. De gasdrukregelaar van een gasheater of gasbarbecue bepaalt namelijk welke gasfles jij nodig hebt. Er zijn drukregelaars die zowel op de gasflessen van butaan als propaan passen, maar ook die maar op 1 van de 2 kunnen. Om er zeker van te zijn welk gas jij nodig hebt, kijk je in de handleiding van jouw heater. Ben je de handleiding kwijt? Kijk dan op de gasdrukregelaar. Op de gasdrukregelaar staat namelijk ook exact aangegeven welk soort gas jij nodig hebt. Voor butaangas staat de letter 'B' op de drukregelaar, voor propaangas een 'P' en er staat 'B/P' wanneer beide gassen mogelijk zijn.

Gasdrukregelaar vervangen

Wanneer je een gasdrukregelaar op jouw gasheater of gasbarbecue hebt voor butaangas of propaangas, is het mogelijk om deze te vervangen. Plaats bijvoorbeeld een universele gasdrukregelaar waardoor je keuze hebt uit beide soorten gas. Het enige waar je op hoeft te letten is dat de gasdrukregelaar geschikt is voor 30 mbar. Dat is namelijk de constante druk die nodig is voor Nederlandse en Belgische gas terrasverwarmers en gasbarbecues. In de handleiding van de gasdrukregelaar staat precies hoe je hem vervangt.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 15.545 beoordelingen