The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Uhro

Waar let je op bij het kopen van een M.2 SSD?

Een M.2 SSD monteer je direct op je moederbord. Daardoor is hij compacter en houd je meer ruimte over in je computerbehuizing. Ook is er met NVMe modules een veel hogere snelheid mogelijk dan met een 2,5 inch SSD. Dit opslagmedium komt er in verschillende soorten en maten. In dit artikel leg ik je uit waar je op moet letten bij de aanschaf van een M.2 SSD.

Wat is het verschil tussen een B-sleutel en M-sleutel?

SSD B-sleutel M-sleutel

Als je zoekt naar M.2 SSD's zie je snel dat er verschillende sleutels (of keys) beschikbaar zijn. De term sleutel kan wellicht wat verwarrend zijn, maar slaat op de aansluiting waar de M.2 over beschikt. Een M.2 SSD met M-sleutel past niet in een moederbord met alleen een B-sleutel en omgedraaid. De sleutel heeft ook te maken met de snelheid: SSD's met een M-sleutel kunnen een hogere snelheid aan dan varianten met B-sleutel. Check dus goed welke variant je moederbord ondersteunt.

Welke lengte moet mijn M.2 geheugen hebben?

Lengte M.2 SSD

Een M.2 SSD is er in verschillende maten: 2242, 2260, 2280 en 22110 komen het meest voor. De eerste 2 cijfers staan voor de breedte in millimeters. Ze zijn dus allemaal 2,2 centimeter breed. De laatste 2 cijfers staan voor de lengte van de M.2 opslagmodule. Deze zijn er in lengte van 42 tot 110 millimeter. Daarbij is 80 millimeter het meest gangbare formaat. Controleer voor je aankoop welke lengte M.2 SSD jouw moederbord ondersteunt. Vaak zijn dit meerdere formaten.

Wat is het verschil tussen een NVMe en AHCI M.2?

M.2 AHCI NVMe SSD

M.2 SSD's worden geleverd met 2 verschillende standaarden: AHCI en NVMe. Dit zijn protocollen waarover je SSD schijf communiceert met de andere computeronderdelen. AHCI is de technische standaard die ontwikkeld is voor SATA-schijven. Een protocol dat stamt uit de tijd van de klassieke harde schijf en daardoor een beperkte snelheid heeft. NVMe of NVM Express is speciaal ontwikkeld voor snelle SSD's. Dit protocol werkt via de PCIe interface op je moederbord en heeft daardoor maximale snelheden die tot 6 keer hoger liggen dan bij AHCI. Zo heb je écht profijt van een SSD-schijf. Ook hier geldt dat je moederbord deze standaard wel moet ondersteunen.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.593 beoordelingen