The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Giorgos

Waar let je op bij het kopen van een M.2 SSD?

Een M.2 SSD is een opslagrmedium die je direct op het moederbord monteert. Deze kleinere SSD's nemen minder ruimte in en halen hogere snelheden dan een 2,5 inch SSD. Toch zijn er grote verschillen tussen de soorten M.2 SSD's. Waar je op moet letten voor je een M.2 SSD kiest, lees je in dit artikel.

Wat is een M.2 SSD?

Specialist monteert een M.2 SSD in een zelfgebouwde pc

Een M.2 SSD is net zoals een 2,5 inch SSD een opslagmedium voor in je computer. Deze moderne SSD's zijn kleiner, dunner en monteer je direct in het slot op je moederbord. Hierdoor heb je geen extra bracket, stroomkabel of SATA kabel nodig en houd je meer ruimte over. Bij het kiezen van een M.2 SSD is het belangrijk om de handleiding van je moederbord erbij te houden. Het is namelijk zo dat niet alle M.2 SSD's op je moederbord passen.

M.2 SATA SSD versus M.2 NVMe SSD

M.2 SATA SSD met B+M sleutel

M.2 SATA SSD: kleiner dan 2,5 inch SSD, trager dan NVMe

Wanneer je meer ruimte in je pc over wilt houden, is een M.2 SATA SSD iets wat je zoekt. De lees- en schrijfsnelheden van een M.2 SATA zijn hetzelfde als die van een 2,5'' SATA SSD. Dit komt omdat beide SSD's het SATA protocol gebruiken. Ondanks dat zijn deze schijven nog altijd tot 10 keer sneller dan een gebruikelijke HDD. Raadpleeg de handleiding van je moederbord of deze een M.2 SATA SSD ondersteunt. In sommige gevallen is het alleen SATA, alleen NVMe of beide.

M.2 NVMe SSD met M sleutel

M.2 NVMe SSD: zeer hoge schrijf- en leessnelheden

Qua snelheid zijn de M.2 NVMe SSD's het neusje van de zalm wat betreft interne opslag. Met snelheden tot wel 7.000 megabytes per seconde, zet je grote bestanden binnen enkele seconden over. Deze SSD's maken gebruik van het NVMe protocol, dat tot wel 6 keer sneller is dan SATA/AHCI. Let wel op dat je moederbord dit protocol ondersteund. Controleer dit in de handleiding van je moederbord.

Wat is het verschil tussen een B-sleutel, B+M sleutel en M-sleutel?

Een SATA SSD met B+M sleutel en NVMe SSD met M sleutel

M.2 SSD's bevatten een ''sleutel'' voor in je moederbord. Uiteraard is dit geen fysieke sleutel, maar de aansluiting van de SSD. Een B-sleutel werkt uitsluitend op een B-slot en hetzelfde geldt voor een M-sleutel en M-slot. Een B+M-sleutel past op beide, maar werkt niet altijd samen met een M-slot. De SSD's met M-sleutel halen overigens een veel hogere snelheid dan SSD's met een B-sleutel. Controleer daarom in de handleiding van je moederbord welk slot je hebt. Hieronder zetten we het nog op een rijtje:

  • B-sleutel: Een grote aansluiting, met een 6-pin kleine aansluiting.
  • M-sleutel: Een grote aansluiting, met een 5-pin kleine aansluiting.
  • B+M-sleutel: Een grote aansluiting in het midden, met een 5-pin aansluiting links en een 6-pin aansluiting rechts.

Welke lengte moet mijn M.2 SSD hebben?

Lengte M.2 SSD

Naast dat de sleutel op je moederbord passen, moet de SSD zelf ook fysiek passen. Een M.2 SSD kent verschillende maten, bijvoorbeeld 2242, 2260, 2280 en 22110. De eerste 2 cijfers van een maat staat voor de breedte in millimeters. Een M.2 SSD is dus altijd 2,2 centimeter breed. De laatste 2 cijfers staat voor de lengte in millimeters, dus 4,2 centimeter, 6,0 centimeter, et cetera. De 80 millimeter variant komt het meeste voor en is ook het meest gangbare voor een moederbord. Uiteraard raden wij je aan om de handleiding van je moederbord te checken voor de juiste maat.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.259 beoordelingen