The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Laurence

Waar plaats je jouw nieuwe beamer?

Wil je met jouw beamer een specifiek beeldformaat projecteren? Dan kun je de projector niet op elke willekeurige plek neerzetten of ophangen. De positie van de projector heeft namelijk invloed op de grootte en vorm van het beeld. In dit artikel leg ik uit hoe je de ideale plaatsing van de beamer bepaalt.

Bereken de afstand met de projectieverhouding

Met de projectieverhouding bereken je vanaf welke afstand de beamer een beeld van 1 meter breed projecteert. Als de beamer een projectieverhouding van 1,86:1 heeft, dan moet je hem 1,86 meter van de muur zetten. Voor een beeldbreedte van 2 meter verdubbel je deze afstand. Sommige beamers hebben een minimale en maximale verhouding, zoals 1,86:1 – 2,04:1. Dit betekent dat ze een zoomfunctie hebben waarmee je het beeld groter of kleiner maakt. Hierdoor heb je meer speling tijdens het plaatsen.

Verplaats de projectie met lens shift

Met de lens shift functie wijzig je de richting van de lens, zodat je het beeld horizontaal of verticaal verplaatst. Dat is handig wanneer je de beamer niet recht voor het scherm kunt zetten. Dit probleem ontstaat bijvoorbeeld wanneer je de beamer aan het plafond monteert. Ook kunnen er meubels of andere obstakels in de weg staan, waardoor de projectie niet precies op het scherm valt. In dit geval biedt de lens shift functie uitkomst.

Pas de beeldhoeken aan met keystone correctie

Richt je de beamer schuin naar boven of beneden? Dan lijkt het beeld meer op een trapezium dan op een rechthoek. Gelukkig beschikken de meeste beamers over keystone correctie, waarmee je de positie van elke beeldhoek wijzigt. Net als bij lens shift verander je ook eenvoudig de richting van het beeld. Het nadeel is dat je hiermee de beeldkwaliteit aantast. Gebruik deze functie dus alleen om de beeldhoeken aan te passen of als de beamer geen lens shift heeft.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.428 beoordelingen