The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Laurence

Hoe kies je de juiste beamer?

Beamers zien er ongeveer hetzelfde uit en hebben ingewikkelde specificaties, waardoor je het misschien lastig vindt om de juiste keuze te maken. Geen zorgen. Op deze pagina leggen wij uit welke beamer bij jouw gebruikssituatie en ruimte past.

Een beamer kiezen

Beamers lijken meestal op elkaar, terwijl voor elke gebruikssituaties andere specificaties belangrijk zijn. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

  • Thuisbioscoop: goede beeldkwaliteit
  • Gaming: goede beeldkwaliteit en lage input lag
  • Draadloos streamen: goede beeldkwaliteit en smart platform
  • Beamer voor onderweg: maximaal 2,5 kilogram
  • Zakelijk gebruik: hoge resolutie en lichtopbrengst
  • Educatie: hoge resolutie, lichtopbrengst en (ultra) short throw
  • Basisgebruik: lagere resolutie en geen poespas

Thuisbioscoop: goede beeldkwaliteit

Beamer thuisbioscoop

Voor een realistische beeldweergave zijn details belangrijk. Daarom raden we bij een thuisbioscoop beamer een full hd of 4K resolutie aan. Een 4K beamer geeft 4 keer zoveel pixels weer als een full hd projector. Bovendien speelt de contrastratio een rol, een getal dat uitdrukt hoeveel tinten de helderste en donkerste kleuren verschillen. Met een contrastverhouding van 20.000:1 of hoger zien zowel kleuren als zwartwaarden er diep en natuurgetrouw uit. Daarnaast zie je meer (kleur-)details in een schaduw.

Gaming: goede beeldkwaliteit en lage input lag

Gaming beamer

De belangrijkste specificatie die jouw game ervaring beïnvloedt, is de input lag. Met een lage input lag van maximaal 16 milliseconden is er nauwelijks vertraging tussen je controller en de actie op het scherm. Speel je vaak nieuwe games en hecht je veel waarde aan een hoge beeldkwaliteit? Kijk dan naar een full hd, Wide UXGA of 4K beamer, het liefste met HDR ondersteuning. Deze eigenschappen zorgen namelijk voor haarscherpe en kleurrijke beelden.

Draadloos streamen: goede beeldkwaliteit en smart platform

Beamer normaal gebruik

Ben jij gek op streaming platforms en bekijk je graag de nieuwste Netflix films, YouTube video's of sportwedstrijden via een live tv app? Dan is een smart beamer iets voor jou. Deze beamers beschikken over een smart platform, die bestaat uit een overzicht van verschillende populaire apps. Met de afstandsbediening navigeer je gemakkelijk door het systeem en wissel je in een handomdraai van app. Kies daarnaast voor een beamer met full hd of 4K resolutie, zodat je jouw series en films in een goede beeldkwaliteit bekijkt.

Beamer voor onderweg: maximaal 2,5 kilogram

Beamer mobiel

Gebruik je jouw projector niet thuis, maar voornamelijk op verschillende locaties? Ga dan voor een projector die niet zwaarder is dan 2,5 kilogram. Als er geen draagtas bij de projector zit, raden we je aan dat je een losse erbij koopt. Een tas zorgt namelijk voor extra draagcomfort en verkleint de kans op beschadigingen. Niet elke beamer voor onderweg heeft hetzelfde formaat. Bekijk daarom ook de afmetingen en kies er een die bij jouw wensen past.

Educatie: hoge resolutie, lichtopbrengst en (ultra) short throw

Beamer grote zaal

Ook in een klaslokaal is er vaak veel licht van buitenaf. Kies daarom voor een beamer die minimaal 3.000 ANSI lumen produceert, zodat de projectie duidelijk zichtbaar blijft. Geef je vaak les in een grote ruimte, zoals een collegezaal? Ga dan voor minimaal 4.000 ANSI lumen. Daarnaast adviseren we je een full hd of 4K beamer, zodat de lesstof voor alle leerlingen goed leesbaar is. In de klas kan het voorkomen dat een verdwaalde leerling of enthousiaste docent door de projectie loopt. Dan is (ultra) short throw handig, waarmee je de beamer vanaf 10 tot 30 centimeter afstand van de muur plaatst.

Zakelijk gebruik: hoge resolutie en lichtopbrengst

Beamer vergaderruimte

"Wat staat daar?", wil je natuurlijk niet horen tijdens je presentatie. Daarom raden we je een full hd of 4K resolutie aan, zodat alles op jouw presentatie goed zicht- en leesbaar is. Daarnaast wordt er overdag op kantoor gewerkt, waardoor je te maken hebt met verlichte ruimtes door zonlicht. Kies daarom voor een beamer die minimaal 3.000 ANSI lumen produceert, zodat je projectie altijd helder genoeg is. Presenteer je in een grote conferentiezaal? Kies dan voor een lichtopbrengst van minimaal 4.000 ANSI lumen.

Basisgebruik: lagere resolutie en geen poespas

Beamer educatie school

Wil je geen thuisbioscoop creëren, maar af en toe naar een film kijken of presentatie geven? Kies dan geen projector met een hoge resolutie, contrastverhouding en onnodig dure extra eigenschappen. Een projector met de HD Ready resolutie is genoeg voor basisgebruik. Andere voorbeelden van lage resoluties zijn Wide XGA, XGA, Wide VGA, HD+ en Super VGA. Ook de mini beamers met full hd zijn hiervoor geschikt. Let er wel op dat de beamer over een hdmi ingang beschikt. Hierop sluit je een Blu-ray speler of digitale decoder aan.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 17.317 beoordelingen