The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Thomas

Waarvoor dient het kartonnen plaatje in mijn magnetron?

Aan de binnenzijde van iedere magnetron zit een soort kartonnen plaatje. Dit plaatje, soms ook wel micaplaatje genoemd, is de afdekking van de golfgeleider van de magnetron. Het zorgt ervoor dat de elektronische onderdelen van je magnetron beschermd blijven. Soms wordt het plaatje weggegooid wanneer men denkt dat het verpakkingsmateriaal is. Omdat het plaatje kortsluiting voorkomt, is het belangrijk dat je hem niet weggooit.

Waar dient het plaatje voor?

Het plaatje dekt de golfgeleider van je magnetron af. De golfgeleider is een elektronisch onderdeel die de energie van de microgolven naar je eten geleidt. Het plaatje is voorzien van een coating waardoor hij bestand is tegen hoge temperaturen. Een beschadiging of het verwijderen van het plaatje kan kortsluiting in je magnetron veroorzaken, omdat opspattend voedsel in de elektronische onderdelen terecht kan komen.

Het plaatje is kapot, wat nu?

Wanneer het afdekplaatje een beschadiging heeft opgelopen, kan je magnetron kortsluiting veroorzaken. Vanwege het brandgevaar is het niet veilig om je magnetron te gebruiken. Trek de stekker uit het stopcontact en schaf een nieuw afdekplaatje aan. Je kunt het plaatje via de fabrikant van je magnetron of bij een plaatselijke onderdelenzaak bestellen. Zorg dat je het merk en het typenummer van je magnetron weet, zodat je het juiste afdekplaatje bestelt. Deze informatie kun je terugvinden op het typeplaatje van je magnetron. Die zit doorgaans aan de binnenzijde van de deur of aan de achterzijde van de magnetron.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 34.413 beoordelingen