The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Rowan

Warmtepompdroger of condensdroger?

Een warmtepompdroger en een condensdroger doen in principe hetzelfde: ze drogen je wasgoed na het wassen. Ook voeren ze vocht op dezelfde manier af. Toch zijn er grote verschillen. Zo bespaar je met een A+++ warmtepompdroger jaarlijks tot € 75,- aan energiekosten. Een condensdroger daarentegen is helemaal niet zuinig. In dit artikel lees je hoe dit komt en wat er nog meer verschilt.

Wasdrogers vergelijken

Warmtepompdroger Condensdroger
Energiezuinig Ja Nee
Beter voor je wasgoed Ja (door de lage temperatuur) Nee (door de hoge temperatuur)
Droogt snel Nee Ja
Afvoermogelijkheid Condensbak/condensafvoerslang Condensbak/condensafvoerslang

Energieverbruik

AEG warmtepompdroger

Warmtepompdroger: zeer energiezuinig

Hoewel een warmtepompdroger wat duurder is in de aanschaf, bespaar je hier jaarlijks veel geld mee. Met een A+++ model voor 8 kilo wasgoed bespaar je per jaar tot € 75,- aan energiekosten ten opzichte van een condensdroger met energieklasse B. Over de gehele levensduur van het apparaat bespaar je met een A+++ model gemiddeld tot wel € 999,-. Als voorbeeld gebruiken we hier een wasdroger die, afhankelijk van het gebruik, gemiddeld tot 12 jaar meegaat.

Siemens condensdroger

Condensdroger: niet energiezuinig

In vergelijking met een A+++ warmtepompdroger droog je met een condensdroger niet zuinig. Een condensdroger met energieklasse B verbruikt jaarlijks gemiddeld € 75,- meer energiekosten ten opzichte van een A+++ warmtepompdroger. Over de levensduur van het apparaat ben je met een condensdroger gemiddeld € 999,- meer kwijt. Ook hier gebruiken we als voorbeeld een wasdroger die, afhankelijk van het gebruik, gemiddeld tot 12 jaar meegaat.

Droogtemperatuur

Droogtemperatuur warmtepompdroger

Warmtepompdroger: laag (wasgoed blijft langer mooi)

Je wasgoed blijft met een warmtepompdroger het langst mooi dankzij de lage droogtemperatuur. Dit komt doordat een warmtepompdroger met een warmtepomp en een koelmiddel werkt. Het koelmiddel van de warmtepompdroger zorgt ervoor dat de wasdroger op een minder hoge temperatuur droogt. In tegenstelling tot een condensdroger, die met een hitte-element werkt, komt je wasgoed niet in aanraking met hoge temperaturen. Je wasgoed blijft langer mooi en krimpt of slijt minder snel.

Droogtemperatuur condensdroger

Condensdroger: hoog (wasgoed slijt sneller)

Door de hoge droogtemperatuur van een condensdroger heb je meer kans dat je wasgoed krimpt of slijt. In tegenstelling tot een warmtepompdroger, die met een warmtepomp en een koelmiddel werkt, droogt een condensdroger met een hitte-element. Het element wordt steeds warmer, waardoor de droge lucht een hoge temperatuur bereikt. Je wasgoed blijft met een condensdroger daarom minder lang mooi dan met een warmtepompdroger.

Programmaduur

Warmtepompdroger droogtijd

Warmtepompdroger: droogt minder snel

Bij het drogen met een warmtepompdroger moet je door de lage droogtemperatuur wat geduld hebben. Een A+++ warmtepompdroger met 8 kilo vulgewicht doet gemiddeld 2 uur en 3 kwartier over het drogen van een volle trommel was. Dit is een half uur langer dan bij een condensdroger. Onthoud wel dat je wasgoed met een warmtepompdroger langer mooi blijft en je veel energie bespaart.

Condensdroger droogtijd

Condensdroger: droogt snel

Door het drogen met een hitte-element is je wasgoed met een condensdroger relatief snel droog. Gemiddeld doet een condensdroger 2 uur en 1 kwartier over het drogen van 8 kilo was. Dit is een half uur sneller dan bij een warmtepompdroger. Vergeet niet dat je wasgoed met een condensdroger minder lang mooi blijft en je veel energie verbruikt. Dit komt door de hoge droogtemperatuur.

Waterafvoer in de condensbak of afvoerbuis

Wasdroger afvoer

Bij zowel een warmtepompdroger als een condensdroger vangt de automaat het water op in het condensreservoir. Dit reservoir vind je links boven in het apparaat. Je sluit vaak ook een condensafvoerslang aan. Hiermee sluit je de wasdroger aan op de afvoer in je washok of keuken, waardoor je het condensreservoir nooit leegt. Er zijn drogers op de markt waarbij je een afvoerbuis naar buiten leidt. Dit heet een afvoerdroger. Deze automaten verkopen wij niet.

Wat moet ik kiezen?

Wil je energiezuinig drogen? Koop dan een warmtepompdroger, waarmee je jaarlijks tot wel € 75,- op je energiekosten bespaart. Je wasgoed blijft hiermee langer mooi. Wil je snel drogen? Neem dan een condensdroger. Door de hoge droogtemperatuur verbruikt deze wel meer energie en slijt je wasgoed sneller.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 19.220 beoordelingen