The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Evany

Wat bepaalt de schermkwaliteit van een tablet?

De schermen van tablets zijn verschillend van kwaliteit. Factoren die de schermkwaliteit bepalen zijn onder andere het type scherm, de resolutie en de helderheid. Een led scherm met een hoge resolutie geeft beelden scherper weer dan een tablet die dat niet heeft. In dit artikel lees je meer over de factoren die de schermkwaliteit van een tablet bepalen.

Type scherm

Spelletje spelen Android tablet

Tablets hebben verschillende type schermen. Het schermtype bepaalt hoe kleurrijk en helder beelden zijn. Duurdere tablets hebben bijvoorbeeld een IPS scherm met led technologie of een OLED scherm. De kleuren spatten van het scherm bij deze tablets. Goedkopere tablets hebben vaak een TFT of lcd scherm. De weergave van nieuwswebsites en social media apps is goed, maar films en series kijk je niet in hoge kwaliteit. Kleuren ogen flets, daarnaast is het scherm vaak niet helder.

Resolutie en pixel-dichtheid

Film kijken Apple iPad

De resolutie bepaalt de scherpte van het beeld. Gemiddelde tablets hebben bijvoorbeeld een resolutie van 1.920 x 1.080 pixels. Op die tablets bekijk je een film in full hd. Hoe hoger het aantal pixels, hoe scherper het beeld. Daarnaast heb je ook de ppi, pixels per inch. Hoe meer pixels per inch, des te scherper en gedetailleerder het beeld. Wil je bijvoorbeeld ook foto's en video's bewerken? Dan kies je een tablet met een hogere resolutie en ppi. iPad Pro en tablets uit de Samsung Galaxy Tab S serie hebben dit.

Helderheid

Foto's bewerken Apple iPad Pro

Hoe helderder het scherm, des te beter de weergave in een omgeving met veel omgevingslicht. De helderheid wordt uitgedrukt in candela per vierkante meter, oftewel nits. Hoe hoger het aantal nits, des te hoger de maximale helderheid. Een gemiddelde tablet heeft een scherm van ongeveer 450 nits. Heeft het scherm een lager aantal nits dan 450? Dan kan het scherm onleesbaar worden als je op een zonnige dag in de tuin een film kijkt. Bij duurdere tablets met bijvoorbeeld 600 nits heb je dat niet.

HDR ondersteuning

Films kijken Apple iPad

High Dynamic Range, ook wel HDR genoemd, dit heeft onder andere invloed op het kleurbereik van het scherm. Op een tablet met een scherm dat HDR ondersteunt, is het contrast tussen kleuren hoog en zijn kleuren levendig. Zwart is bijvoorbeeld écht zwart. HDR werkt alleen bij HDR content. Streamingdiensten als Netflix en Apple TV bieden bijvoorbeeld films en series in HDR aan. Daarnaast zijn er verschillende types: HDR10, HDR10+ of Dolby Vision. De schermen van duurdere tablets ondersteunen HDR.

Verschillende categorieën bij Coolblue

Filmpje kijken Apple iPad

Bij Coolblue hebben we verschillende categorieën, waardoor je precies de schermkwaliteit weet en de aanbevolen gebruikssituatie meet.

  • Matig: de kwaliteit van video's is niet in hoge kwaliteit. Je gebruikt de tablet voor social media en nieuwswebsites.
  • Standaard: je bekijkt video's in full hd, maar de kleuren zijn niet levendig. Geschikt voor YouTube filmpjes.
  • Goed: kleuren zijn levendig. Je kijkt films in full hd kwaliteit.
  • Zeer goed: films en series bekijk je in hoge kwaliteit. Ook 3D games op de hoogste instellingen zijn scherp.
  • Uitstekend: je gamet en kijkt films en series in de hoogste kwaliteit. Beelden zijn haarscherp en de kleuren spatten van het scherm.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.259 beoordelingen