The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Iris

Welke kabel heb je nodig om een soundbar op je tv aan te sluiten?

Met een soundbar verbeter je het geluid van je tv. Maar dit lukt alleen als je weet welke kabel je nodig hebt om hem aan te sluiten op je tv. Check eerst de poorten op je televisie. Lees daarna in dit artikel welke kabel je nodig hebt om te genieten van een kamervullend geluid.

Welke kabels zijn er?

Verschillende kabels

Er zijn verschillende mogelijkheden om soundbars en televisies te verbinden. Welke dit zijn lees je hieronder, en daarna lichten we ze nog wat verder toe.

  • Hdmi kabel
  • Optische kabel
  • Coax kabel
  • Audio kabel
  • Geen kabel

Hdmi kabel

Hdmi kabel en poort

De meest bekende van het stel, de hdmi kabel. Overigens ook de kabel die de hoogste voorkeur heeft. De beste geluidskwaliteit krijg je via een hdmi kabel. De meeste soundbars en tv’s beschikken over deze poort. Let er wel op dat je een hdmi ARC kabel en -poort gebruikt. Als je deze niet hebt, heb je naast de hdmi kabel ook nog een optische kabel nodig.

Optische kabel

Optische kabel en poort

Wanneer je tv of soundbar geen hdmi poort heeft, gebruik je de optische kabel. Dit kleine poortje voorziet je tv van een nieuw geluid. De vorm van deze aansluiting is zeshoekig en de aansluiting wordt afgeschermd door een plastic klepje.

Let wel op dat een optische kabel geen HD-audioformaten als Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio ondersteunt.

Coaxiale kabel

Coaxiale kabel

Deze kabel is vergelijkbaar met een optische kabel. Als je tv en soundbar geen hdmi poort hebben, kun je de 2 apparaten zo ook verbinden. Tegenwoordig hebben wel steeds minder soundbars en televisies deze aansluiting.

Let wel op dat een coaxiale kabel geen HD-audioformaten als Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio ondersteunt.

Audio kabel

Audio kabel en poort

In sommige gevallen beschikken de soundbar en de televisie over een audio kabel, ook wel een 3,5 mm jack genoemd. Dit is alleen niet wenselijk en wordt daarom ook niet aangeraden. Er kan namelijk vertraging optreden tussen het beeld en de audio. En dat kijkt niet zo lekker.

Geen kabel

We kunnen ons voorstellen dat je het liefst je soundbar draadloos aansluit. Dit is alleen vaak geen optie. Ook al heeft zowel je tv en je soundbar bluetooth, en is het theoretisch gezien mogelijk om ze zo te verbinden, is dit niet wenselijk. Er kan namelijk vertraging optreden. In sommige gevallen, als de soundbar en televisie van hetzelfde merk zijn, ondersteunt een bepaalde technologie de draadloze verbinding.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.164 beoordelingen