The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Laurence

Wat is een 4K beamer?

Zoek je een beamer voor je thuisbioscoop, ga dan voor een 4K beamer. Deze projector ondersteunt de haarscherpe 4K UHD resolutie. Let op, er zit een verschil tussen native 4K beamers en beamers met pixel shift. Het eerste type levert de scherpste beelden. In dit artikel vertel ik je er meer over.

4 keer scherper dan Full HD

De 4K resolutie is 4 keer scherper dan Full HD, waardoor je details beter ziet. Dit komt doordat een 4K beamer een resolutie van 3.840 x 2.160 pixels projecteert. Bij elkaar zijn dit meer dan 8 miljoen pixels. De Full HD resolutie bestaat uit 1.920 x 1.080 pixels, wat neerkomt op een totaal van ongeveer 2 miljoen pixels. Wil je 4K beelden bekijken, dan moet zowel de beamer als de afspeelbron deze resolutie ondersteunen. Denk aan een 4K Blu-ray speler.

Verschil tussen native 4K en pixel shift

Als een beamer minimaal 3.840 x 2.160 pixels weergeeft, spreken we van een native 4K beamer. Momenteel heb je als particulier vooral de keuze uit beamers met pixel shift. Deze beamers ondersteunen een lagere resolutie, maar simuleren de 4K beeldkwaliteit. Een ingebouwde 4K chip zorgt ervoor dat de pixels snel heen en weer bewegen. Op deze manier lijkt het alsof je meer pixels ziet. Hierdoor wordt het beeld scherper, maar niet zo scherp als een native 4K beeld.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.894 beoordelingen