The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Levi

Wat is een dweilrobot en hoe gaat deze te werk?

Een dweilrobot neemt een van je schoonmaaktaken, namelijk dweilen, deels uit handen. Maar in hoeverre is de robot een vervanging van het echte werk? In dit artikel vertellen we je wat een dweilrobot is en wat je ervan mag verwachten.

Wat is een dweilrobot?

soorten dweilrobots

De naam zegt het eigenlijk al. Een dweilrobot is een robot die dweilt. Als je op zoek bent naar een hulpje in het huishouden, biedt een dweilrobot uitkomst. Afhankelijk van het model geef je de robot met de app of afstandsbediening de instructie om je vloer te boenen. Ook op afstand. Zo zet je ‘m aan het werk terwijl jij op kantoor zit. Fijn, als je na een lange dag neer kan ploffen op de bank in een gedweilde woonkamer.

Wat mag je verwachten van een dweilrobot?

Het schoonmaakresultaat van een robot verschilt per model, maar houd er rekening mee dat deze niet tipt aan een ouderwetse dweilbeurt. Zo heeft een dweilrobot moeite met het verwijderen van hardnekkige vlekken. Echter betekent dit niet dat dweilrobots nutteloos zijn. Integendeel. Onze dweilrobots zijn stil, gaan systematisch te werk en halen fijn stof van de vloer. Dit maakt de robots ideaal voor erbij. De belangrijkste specificaties waarop dweilrobots zich onderscheiden zijn de navigatiemethode, schoonmaakroute en compatibiliteit met een app.

Navigatiemethode, schoonmaakroute en compatibiliteit met app

navigatiemethode dweilrobot

Navigatiemethode

Dit geeft aan hoe de dweilrobot door de ruimte navigeert. Des te beter de navigatiemethode is, des te kleiner de kans dat hij delen overslaat. Als de robot geen navigatiemethode heeft, rijdt hij willekeurig door de ruimte. Dit is niet heel efficiënt. Als de robot een laser heeft brengt hij de gehele ruimte in kaart. Dit is de beste methode. Daarnaast heb je nog de zelflerende navigatiemethode, navigatiemethode op basis van GPS en de methode op basis van plafondherkenning.

schoonmaakroute

Schoonmaakroute

De schoonmaakroute zegt wat over de manier waarop de robotstofzuiger door de ruimte rijdt. Er zijn 2 soorten schoonmaakroutes: systematisch en willekeurig. Als de robot dweil systematisch te werk gaat, is de kans dat ‘ie delen overslaat of dubbel doet aanzienlijk kleiner dan bij de willekeurige schoonmaakroute. Dit maakt de systematische schoonmaakroute een stuk efficiënter dan de willekeurige.

compatibel met app

Compatibiliteit met app

Als een dweilrobot voorzien is van een applicatie, brengt dit handige functies met zich mee. Met een app bedien je in de meeste gevallen de dweilrobot op afstand of via stembediening, stel je een tijdschema in, baken je ruimtes af waar de robot niet mag komen en houd je de schoonmaakresultaten in de gaten. Zo bestuur je jouw dweilrobot ook als je niet thuis bent.

Hoe reinigt een dweilrobot?

reservoir vullen robot

Door middel van speciale meegeleverde pads, reinigt jouw dweilrobot de vloer droog of nat. Ligt er slechts een klein laagje stof op de grond, maar verwacht je vanavond wel bezoek? Dan is droog afnemen voldoende. Vaak ontvang je ook een sample van het reinigingsproduct dat de fabrikant aanraadt. Als je wil dat de robot de vloer nat afneemt, combineer je dit met de juiste hoeveelheid water in het reservoir. Zo verwijder je hardnekkige vlekken gemakkelijker.

Robotstofzuigers met dweilfunctie

robotstofzuiger met dweilfunctie

Als je zowel het stofzuigen als dweilen uit handen wilt geven, kan een robotstofzuiger met dweilfunctie uitkomst bieden. Deze robotstofzuigers bevatten een waterreservoir die je vult met een sopje. De robotstofzuiger haalt na het stofzuigen direct een natte doek over de grond. Bedenk wel dat, evenals dweilrobots, robotstofzuigers met dweilfunctie niet als een volledige vervanging voor je stofzuiger en/of dweil dienen.

Levi
Artikel van:
Levi Dweilrobot specialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.695 beoordelingen