The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Devon

Wat is pyrolyse?

Een pyrolyse oven is een zelfreinigende oven die vuil en vet op een hoge temperatuur verbrandt. Je hebt dankzij pyrolyse minder schoonmaakwerk. De hitte van pyrolyse verandert etensresten in een laagje as. Na het afkoelen van de oven hoef je alleen nog de as op te vegen. Je leest hier wat pyrolyse is en hoe dit werkt.

Wat is pyrolyse?

Pyrolyse is een schoonmaaksysteem dat vuil en vet verbrandt door de oven te verwarmen op een hoge temperatuur. Niet alle ovens hebben een pyrolyse functie. Met een zelfreinigende oven met pyrolyse in je keuken hoef je niet meer de vetvlekken van de wanden van je oven te schrobben en dat scheelt je dus weer een schoonmaakklusje.

Hoe werkt pyrolyse?

oven schoonmaken

Haal als eerste alle bakplaten en roosters uit je oven. Wanneer je op de pyrolyseknop drukt, wordt de deur van je oven automatisch vergrendeld. Wel zo veilig: want de oven kan zich namelijk tot wel 500 graden Celsius verhitten. Door de hoge temperatuur wordt vet en vuil verbrand tot as. Wanneer de oven afgekoeld is, veeg je de as met een doekje uit de oven. Afhankelijk van hoe vies je oven is, kun je de oven het beste 1 of 2 keer per half jaar schoonmaken met pyrolyse.

Hoelang duurt pyrolyse?

Het verschilt per oven hoelang het pyrolyse reinigingssysteem er over doet. Bij sommige ovens kun je de tijd zelf instellen en bij andere is het afhankelijk van hoe vies de oven is. Gemiddeld doet een pyrolyse oven er 1 à 2 uur over om weer helemaal schoon te worden. Je kunt de zelfreinigende oven daarom ook 's avonds aan zetten voordat je naar bed gaat. Dan heb je de volgende ochtend een afgekoelde en schone oven.

Wat is het verschil tussen pyrolyse en katalyse?

Binnenkant oven

Een oven met een katalytische achterwand is een ander soort zelfreinigende oven. Een katalytische wand absorbeert vuil en vet. Dit wordt daarna verbrand wanneer de oven een temperatuur heeft van 200 graden Celsius of meer. Sommige ovens hebben katalytische zij- én achterwanden, maar de meeste ovens hebben alleen een katalytische achterkant. Wanneer je een oven met katalyse aanschaft, moet je de zijwanden vaak alsnog met een sopje schoonmaken.

Conclusie

Met een pyrolytische oven in je keuken hoef je zelf de oven niet meer schoon te maken. De oven verwarmt zich tot een zeer hoge temperatuur. Je vastgekoekte etensresten en vetvlekken worden verbrand door de hitte. Afhankelijk van hoe vaak je de oven gebruikt, kun je het pyrolysesysteem het beste één keer per half jaar gebruiken. Gemiddeld doet een oven er 1 à 2 uur over.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.339 beoordelingen