The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Marijn

Hoe maak je je oven schoon?

Je zit waarschijnlijk niet te wachten op het schoonmaken van je oven. Gelukkig zijn er een aantal schoonmaakmethoden waarmee de klus zo geklaard is. Zo sta je niet uren te schrobben. Met onze 5 tips is je oven in een handomdraai weer schoon.

Aan de slag met de oven

Ovens

Voordat je begint met schoonmaken, laat je de oven afkoelen en verwijder je alle roosters en bakplaten. Met de onderstaande tips maak je je oven schoon. Let bij het schoonmaken erop dat er geen vocht of schoonmaakmiddel in het elektrische gedeelte en bij de ventilator komt.

  • Tip 1. Gebruik ovenreiniger
  • Tip 2. Gebruik afwasmiddel
  • Tip 3. Gebruik citroen
  • Tip 4. Zet het zelfreinigingsprogramma aan
  • Tip 5. Houd het schoonmaakwerk bij

Tip 1: gebruik ovenreiniger

Ovenreiniger

De meest voor de hand liggende manier om je oven te reinigen, is met een ovenreiniger. Hiermee los je veilig de vetten en ingebrande voedselresten op. Het is een kwestie van spuiten, in laten werken en het vuil wegvegen met een doek. Let op: gebruik de ovenreiniger niet op katalytische wanden. Je herkent een katalytische oppervlak aan de ruwe structuur.

Tip 2: gebruik afwasmiddel

Afwasmiddel

Heb je geen ovenreiniger in huis? Gebruik dan afwasmiddel. Giet ongeveer 250 milliliter water op de bodem van je oven. Voeg hier vervolgens een flinke scheut afwasmiddel aan toe. Stel de oven in op 60 graden en laat deze een uur lang draaien. Het vuil weekt los door de de combinatie van waterdamp en afwasmiddel. Zodra de oven klaar is, veeg je met een doek de ovenruimte schoon en droog.

Tip 3: maak je oven schoon met citroen

Schoonmaken met citroen

Citroen is niet alleen lekker in de limonade, maar ook zeer geschikt als schoonmaakmiddel. Vul een ovenvaste schaal met water, het sap van een halve citroen en gesneden schijfjes citroen. Heb je last hebt van veel aangekoekt vuil? Wrijf dan met een halve citroen direct op het vuil. Laat de oven een kwartier draaien op de hoogste temperatuur. Veeg direct na afloop met een doek alle oppervlakken schoon en droog.

Tip 4: zet het zelfreinigingsprogramma aan

Sommige ovens hebben een zelfreinigingsprogramma. Deze ovens maken zichzelf schoon met pyrolyse. Wanneer je deze aanzet, verwarmt de oven zich tot ongeveer 500 graden, zodat al het vuil verbrandt tot as. Het enige wat je hierna nog moet doen is het as er met een doekje uitvegen. Een stoomoven kan ook een programma hebben waarbij de stoom vet en vuil losweekt.

Tip 5: houd je schoonmaakwerk bij

Schoonmaak bijhouden

Om te voorkomen dat je de volgende keer flink moet schrobben, houd je het schoonmaakwerk bij. Gebruik bijvoorbeeld bakpapier op je bakplaat, zodat de plaat schoner blijft. Veeg na gebruik de koele ovenruimte schoon en was de ovenroosters af. Zo voorkom je dat vuil en vet lang blijven zitten.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.273 beoordelingen