The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Lucas

Hoe waterbestendig zijn mijn oordopjes, koptelefoon en speaker?

Wanneer je waterbestendige oordopjes of een koptelefoon of speaker koopt, kan het verwarrend zijn hoe waterbestendig het product is. Je herkent de waterbestendigheid aan de IPX certificering. In dit artikel leggen wij uit hoe waterbestendig elke certificering is. Zo weet jij wat je wel en niet kan doen met je product.

Wat is IP?

Speaker onder de kraan

De IP code staat voor hoe stof- en waterbestendig elektronische apparaten zijn. Hoe hoger de waarde, hoe beter de bescherming. Het eerste getal staat voor de stofbestendigheid, de tweede voor de waterbestendigheid. Heeft een product een IPX1 of hoger certificering? Dan is er geen data bekend over de stofbestendigheid. Wanneer een product geen IP certificering heeft, is deze niet waterbestendig.

IPX1 en IPX2: beschermd tegen druppels

Waterbestendige oordopjes

Met een IPX1 of IPX2 certificering zijn je oordopjes, koptelefoon of speaker beschermd tegen druppels. Het hangt er dan wel vanaf hoe de druppels jouw product raken. Zo treedt er bij IPX1 geen waterschade op door druppels die van boven of onder tegen je speaker spatten. Bij IPX2 is je product beschermd tegen druppels uit een hoek van 15 graden. Deze 2 certificeringen beschermen je product niet goed tegen regen.

IPX3 en IPX4: beschermd tegen spatwater

Druppels op speaker

Bij IPX3 en IPX4 is je audio product beschermd tegen spatwater. Met deze certificering overleven je oordopjes of koptelefoon makkelijker een hevige regenval dan bij lagere certificeringen. Wanneer iemand het zwembad induikt en je speaker langs de rand besproeit, treedt er ook geen waterschade op.

IPX5 en IPX6: waterbestendig

IPX6 bluetooth speaker

Vanaf IPX5 en IPX6 zijn je oordopjes, koptelefoon of speaker bijna volledig beschermd tegen al het water dat op de speaker afkomt. Een flinke workout, hevige regenval, een glas water dat valt. Producten uit deze categorie zullen het overleven. Je houdt de producten alleen niet onder water.

IPX7 en IPX8: waterdicht

Waterdichte speaker

Met een IPX7 of IPX8 certificering is het wél mogelijk om je product onder water te houden. Bij IPX7 doe je dat 30 minuten tot 1 meter diepte. Zo spoel je eenvoudig je oordopjes, koptelefoon of speaker af wanneer deze vies is. Een product met IPX8 kan dieper dan 1 meter. Hoe diep verschilt per product, daarom is het handig om in de handleiding te kijken voor precieze informatie.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 20.173 beoordelingen