The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jan

Hoe kies je de juiste webcam?

Videobel je veel met collega's of wil je vlogger worden? Dan is het wel zo fijn dat je niet korrelig in beeld komt. Om een goede webcam te vinden, kijk je onder andere naar de resolutie en functies zoals autofocus. In dit artikel vertellen wij je alles over het kiezen van een geschikte webcam.

Webcam kiezen

Man werkt achter computer monitor met webcam er op gemonteerd.

Webcams lijken op het eerste gezicht veel op elkaar. Toch is niet iedere webcam hetzelfde. Met de volgende vragen, kies jij de perfecte webcam voor jou:

  • Welke resolutie webcam heb je nodig?
  • Wil je extra functies zoals autofocus?
  • Ligt jouw voorkeur bij een staand of geklemd model?
  • Wil je een model dat je kunt kantelen en draaien?
  • Is het model geschikt voor het besturingssysteem van jouw computer?

Welke resolutie heb je nodig?

Resolutie webcam vergelijken.

We kennen vast allemaal nog wel onze eerste webcam, waarmee we als een soort blokkendoos in beeld kwamen. Je kon de pixels letterlijk tellen. In deze digitale tijd wil je natuurlijk niet als een LEGO poppetje in beeld komen. Daarom is het belangrijk dat je voor een webcam kiest met een scherpte van tenminste 720p (hd ready), als je veel videobelt. Maak je video's voor YouTube of stream je naar Twitch? Kies dan voor een webcam met een resolutie van minimaal 1080p (full hd), zodat je video's er strak en scherp uitzien.

Wat is autofocus?

Autofocus vergelijken.

Heb jij weleens gehad dat je muur scherper in beeld is dan jijzelf? Dan biedt autofocus uitkomst. Deze functie die in veel moderne webcams zit, stelt automatisch het beeld scherp op jouw gezicht. Dit is handig tijdens videobellen, streamen of vloggen, wanneer je wil dat de focus op jou ligt.

Wat is het verschil tussen een staand en geklemd model?

Geklemde Logitech webcam.

Er zijn 2 manieren waarop jij een webcam op je bureau kunt plaatsen. Je hebt webcams met een eigen standaard, die je staand op het bureau plaats. Maar er zijn ook webcams die je met een klemmetje aan je monitor klemt. Een webcam die je klemt, brengt je hele gezicht duidelijk in beeld. Een webcam die staat, brengt je gezicht van onder in beeld, wat een rare hoek kan opleveren. Maar een staande webcam biedt wel meer bewegingsvrijheid en plaats je in de hoek die jij wil. Wil je dus je gezicht vanuit verschillende hoeken in beeld brengen? Dan kies je voor een staand model.

Wat zijn de voordelen van een kantelbare webcam?

Trust webcam.

Een kantelbare webcam draai je om vanuit verschillende hoeken te filmen. Zo richt je de webcam op je gezicht en niet op je omgeving. Als een vriend die aan het gesprek wil deelnemen je kamer in loopt, draai je de webcam om hem of haar in beeld te brengen. Een kantelbare webcam is dus eigenlijk altijd een slimme keuze, omdat je handmatig de juiste filmhoek kiest.

Met welk besturingssysteem gebruik je de webcam?

Windows, Chrome OS en macOS.

Niet alle webcams werken voor alle besturingssystemen. Gebruik jij macOS, Windows of Chrome OS? Let hierop bij het kiezen van je webcam, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.255 beoordelingen