The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Giorgos

Welke aansluiting heb je nodig op je monitor?

Voor het verbinden van je monitor heb je de keuze uit verschillende aansluitingen. Een monitor heeft ook vaak meer dan één aansluiting beschikbaar. Iedere aansluiting heeft voor- en nadelen en de beste gebruikssituatie. Wanneer je welke aansluiting gebruikt, lees je in dit artikel.

Wat zijn de digitale aansluitingen op je monitor?

Een hdmi aansluiting

Hdmi

De meest voorkomende aansluiting op dit moment is hdmi. Deze digitale aansluiting ondersteunt resoluties tot en met 4K, waardoor je scherpe beelden hebt. Zorg er wel voor dat je kabel korter dan 10 meter is. Wanneer de kabel te lang is, verliest een hdmi poort aan kracht en krijg je haperend beeld. Doordat bijna alle laptops en desktops een hdmi aansluiting hebben, zit je met een hdmi monitor altijd goed.

Een displayport aansluiting

DisplayPort

Wil je meer kracht? Kies dan voor een monitor met DisplayPort aansluitingen. DisplayPort aansluitingen hebben een hogere bandbreedte dan hdmi aansluitingen, waardoor je meer mogelijkheden hebt. Bijvoorbeeld een hogere verversingssnelheid en resoluties tot en met 8K. Ook daisy chaining is mogelijk met DisplayPort aansluitingen. Hiermee koppel je een monitor direct op een andere monitor.

een usb C aansluiting

Usb C

Op zoek naar efficiëntie? Dan is een monitor met een usb C poort misschien wat je zoekt. Deze universele aansluiting combineert 3 verschillende taken in één. Via slechts één kabel verzendt de poort beeldsignalen, zet hij data over en laadt hij je externe apparaat op. Zo heb je een volledig ingerichte werkplek en geen wirwar van verschillende kabels. Let er wel op dat het vermogen van de usb C poort hoog genoeg is voor het opladen van je apparaat.

Wat zijn de verschillende versies van digitale aansluitingen?

hdmi kent 3 varianten, namelijk 1.4, 2.0 & 2.1

Hdmi: 1.4, 2.0 & 2.1

Het verschil tussen de 3 hdmi versies zit in de verversingssnelheid. Waar hdmi 1.4 resoluties tot en met 4K tot 30 hertz ondersteunt, doet hdmi 2.0 dat tot 60 hertz. Hdmi 2.1 biedt een verversingssnelheid van 120 hertz in 4K, maar komt momenteel nog weinig voor bij monitoren. Heeft je monitor een hdmi 2.0 poort, maar je desktop 1.4? Geen probleem, hdmi poorten zijn backwards compatible. Een hdmi 1.4 kabel past dus op een hdmi 2.0 poort.

DisplayPort kent 4 verschilende varianten, namelijk 1.2, 1.3, 1.4 & 2.0

DisplayPort: 1.2, 1.3, 1.4 & 2.0

Alle 4 de DisplayPort versies ondersteunen daisy chaining en 4K resolutie tot minimaal 60 hertz, waardoor ze voor allerlei doeleinden geschikt zijn. Hoe hoger de versie, hoe hoger de bandbreedte, verversingssnelheid en toekomstbestendigheid. Dit is handig bij bijvoorbeeld console gaming, waar je zowel een hoge resolutie als hoge verversingssnelheid wilt. Momenteel is DisplayPort 1.2 de standaard, maar er komen steeds meer monitoren met een hogere versie van DisplayPort.

usb C kent 2 varianten, namelijk usb C en Thunderbolt 3

Usb C: usb C en Thunderbolt 3

Alles wat usb C heeft, doet Thunderbolt 3 ook, maar dan 2 keer beter. Usb C ondersteunt resoluties tot en met 4K, Thunderbolt 3 tot en met 8K. Daarnaast zet Thunderbolt 3 maximaal 40 gigabyte per seconde aan data over, waar usb C 20 gigabyte als maximum heeft. Het belangrijkste verschil zit in de compatibiliteit voor het besturingssysteem. Usb C werkt het beste met Windows, Thunderbolt 3 juist op MacOS.

Wat zijn de analoge aansluitingen op je monitor?

DVI en VGA kabels

Oudere monitoren hebben vaak nog een analoge aansluiting op de monitor. Dit is of een VGA, of een DVI poort. Deze aansluitingen verzenden alleen beeldsignalen. Voor het afspelen van geluid heb je extra audio kabel nodig. Deze kabels ondersteunen maximaal full hd, met uitzondering van DVI-I Dual Link en DVI-D Dual Link. Deze aansluitingen ondersteunen ook een QHD resolutie. Tegenwoordig komen deze poorten bijna niet meer voor, maar een enkele monitor heeft deze nog.

Wat zijn de overige aansluitingen op je monitor?

Usb A en usb B kabels

Naast de aansluitingen voor het beeldsignaal hebben monitoren vaak ook extra aansluitingen. Zo werken monitoren met usb A en usb B aansluitingen als een extra usb hub. Hier sluit je accessoires, zoals je toetsenbord of muis op aan. Vergeet niet dat je eerst de monitor met de pc verbindt via de usb upstream poort. Zonder dit werkt de usb hub niet. Met een audio jack sluit je een hoofdtelefoon of externe speakers aan op de monitor. Dit is handig wanneer de aansluiting op je desktop of laptop al bezet is.

Welke aansluiting past bij je gebruikssituatie?

Specialist gebruik 2 schermen om te werken

Werk, studie en alledaags gebruik

Voor algemeen gebruik heb je genoeg aan een hdmi aansluiting. Je haalt een hoge resolutie en er is altijd wel een hdmi poort beschikbaar. Werk je met 2 schermen? Kies dan voor de DisplayPort aansluiting, bijvoorbeeld voor daisy chaining. Als je meer gemak wilt, is een usb C aansluiting geschikt. Je organiseert het bureau via één kabel en laadt ook je externe apparaat op tijdens het werken. Zo ga je altijd met een opgeladen laptop of smartphone de deur uit.

Specialist aan het gamen

Gaming

Een hoge verversingssnelheid is essentieel voor gaming. DisplayPort heeft een bredere bandbreedte dan hdmi, waardoor een hogere verversingssnelheid mogelijk is. Via de DisplayPort aansluiting ben je verzekerd van vloeiende en scherpe beelden tijdens het gamen. Daarnaast biedt DisplayPort een goed alternatief voor hdmi bij next gen console gaming. Let wel op de versie van je DisplayPort kabel. Voor console gaming heb je minimaal DisplayPort 1.4 nodig.

Specialist aan de slag met beeldbewerking

Beeldbewerking en grafisch

Zowel hdmi, DisplayPort als usb C zijn geschikt voor grafische doeleinden. Deze aansluitingen ondersteunen een hoge resolutie en verzenden zowel beeld als geluid. Qua toekomstbestendigheid is DisplayPort de beste keuze vanwege de 8K ondersteuning. Voor het gemak kies je juist voor usb C of Thunderbolt 3.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.312 beoordelingen