The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Kasper

Advies over AMD processors

Een AMD processor is het alternatief op een Intel processor in je computer of laptop. Veel mensen zweren bij AMD en geven dan ook de voorkeur aan een processor van dit merk. Maar welke AMD processor heb je nodig voor jouw gebruik? Dat vertel ik je op deze pagina.

AMD processor kiezen

Om te bepalen welke AMD processor je nodig hebt, is het belangrijk jezelf af te vragen wat voor dingen je gaat doen op je computer of laptop:

  • Ga ik internetten?
  • Ga ik foto's en video's bewerken?
  • Ga ik gamen?

Wat kenmerkt AMD?

AMD Ryzen processor en AMD logo.

AMD processors beschikken over het algemeen over meer cores en threads dan vergelijkbare Intel processors in hetzelfde prijssegment. Ook is de geïntegreerde grafische chip op AMD processors iets krachtiger dan van Intel. Dit is zeker zo bij de mobile Ryzen processors, die je in laptops vindt. Een AMD processor is vooral handig wanneer je meerdere cores wil benutten, maar niet te diep in de buidel wil tasten.

Welke processor heb ik nodig?

Om te bepalen welke processor van AMD je precies nodig hebt voor in je laptop of pc, moet je je eerst afvragen wat je wil doen met je computer. Wil je tekstverwerken, foto’s bewerken of misschien wel gamen? Bekijk welke processor aan te raden is voor welke situatie. Voor elk gebruik is namelijk wel een APU beschikbaar die het beste bij jouw gebruikssituatie past.

Internetten, e-mailen & tekstverwerken

Computer en monitor met Coolblue website op het scherm.

Surfen op het web, een mailtje sturen of een presentatie maken zijn geen zware taken voor je computer. Wil je dus enkel simpele dingen doen op je pc, dan is elke AMD processor voldoende om mee uit de voeten te gaan. Elke APU is hiervoor geschikt. Dus of het nu een AMD E2, A6 of A12 processor is, voor enkel simpele taken ga je met al deze processors uit de voeten.

Aangeraden processor: elke AMD processor.

Foto’s & video’s bewerken

Computer met monitor waarop fotobewerking wordt gedaan.

Bewerk je weleens een foto voor in een fotoalbum of maak je professionele video's? Dan heb je een betere processor nodig dan wanneer je enkel op het internet afspeurt. In deze situatie is een (mobile) AMD Ryzen processor aan te raden. De grote hoeveelheid cores en threads zorgen ervoor dat je soepel filmpjes rendert of afbeeldingen bewerkt. Houd minimaal een Ryzen 5 aan voor fotobewerking en kies bij videobewerking voor minimaal een AMD Ryzen 7.

Aangeraden processors: een (mobile) AMD Ryzen 5 of 7

Gaming

Computer met monitor waarop game wordt gespeeld.

Hoewel een videokaart belangrijker is voor gaming, vergt het spelen van games ook het nodige van je processor. Het is daarom zaak dat je net als een krachtige videokaart ook een goede processor aanschaft. Kies daarom voor minimaal een Ryzen 5 wanneer je games wil spelen. Kies voor een mobile Ryzen wanneer je een laptop aanschaft. Zo blijven je games soepel draaien.

Aangeraden processor: Minimaal een (mobile) AMD Ryzen 5

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 19.116 beoordelingen