View Coolblue in English? |
Geschreven door Kasper

Advies over AMD processors

Een AMD processor is het alternatief op een Intel processor in je computer of laptop. Veel mensen zweren bij AMD en geven dan ook de voorkeur aan een processor van dit merk. Maar welke AMD processor heb je nodig voor jouw gebruik? Dat vertel ik je op deze pagina.

Welke processor heb ik nodig?

Om te bepalen welke processor van AMD je precies nodig hebt voor in je laptop of pc, moet je je eerst afvragen wat je wil doen met je computer. Wil je tekstverwerken, foto’s bewerken of misschien wel gamen? Bekijk welke processor aan te raden is voor welke situatie.

Internetten, e-mailen & tekstverwerken

Surfen op het web, een mailtje sturen of een presentatie maken zijn geen zware taken voor je computer. Wil je dus enkel simpele dingen doen op je pc, dan is elke AMD processor voldoende om mee uit de voeten te gaan.

Aangeraden processor: elke processor.

Foto’s & video’s bewerken

Bewerk je wel eens een foto voor in het nieuwe fotoalbum of maak je weleens een professionele video? Dan heb je een betere processor nodig dan wanneer je enkel op het internet afspeurt. In deze situatie is een AMD Ryzen processor aan te raden. De grote hoeveelheid cores en threads zorgen ervoor dat je soepel filmpjes rendert of afbeeldingen bewerkt. Houd minimaal een Ryzen 5 aan voor fotobewerking en kies bij videobewerking voor minimaal een AMD Ryzen 7.

Aangeraden processors: AMD Ryzen 5 of 7

Gaming

Hoewel een videokaart belangrijker is voor gaming, vergt het spelen van games ook het nodige van je processor. Het is daarom zaak dat je net als een krachtige videokaart ook een goede processor aanschaft. Kies daarom voor minimaal een Ryzen 5 wanneer je games wil spelen. Zo blijven je games soepel draaien.

Aangeraden processor: Minimaal een AMD Ryzen 5

Wat kenmerkt AMD?

AMD processors beschikken over het algemeen over meer cores en threads dan vergelijkbare Intel processors in hetzelfde prijssegment. Ook is de geïntegreerde grafische chip op AMD processors iets krachtiger dan van Intel. Een AMD processor is vooral handig wanneer je meerdere cores wil benutten, maar niet te diep in de buidel wil tasten.

Kasper
Artikel van:
Kasper
Computerspecialist.