The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Bbq schoonmaken: 5 tips

De bbq schoonmaken is geen klus waar je na een heerlijke maaltijd naar uitkijkt. Sterker nog, je ziet er elke keer weer tegenop om je barbecue te reinigen. Toch is het voor de levensduur van jouw barbecue van belang dat je hem elke keer netjes schoonmaakt. We geven je daarom 5 simpele tips voor het schoonmaken van jouw barbecue.

1. Voorkom aangebrande gerechten

Voorkom aangebrand voedsel

Voor je begint met barbecueën: smeer het rooster van de barbecue altijd in met zonnebloem- of olijfolie. Zo voorkom je dat vlees of groenten aan het rooster blijven plakken en vervolgens aanbrandt. Een ander trucje voor het onderhouden van het grillrooster is hem insmeren met citroensap. Snij simpelweg een citroen doormidden en smeer, tussen het grillen door, de citroen over het grillrek. Zo voorkom je dat het vet van vlees aan het rek blijft kleven. Scheelt je veel tijd het schoonmaken van je bbq.

2. Wacht niet tot de volgende dag

Rooster reinigen

Want dan kom je van een koude kermis thuis. Etensresten, vet en ander gruis is uitgehard en zit vast op het grillrooster. Er zijn diverse reinigingsproducten die je helpen bij het schoonmaken van je bbq rooster. Zorg ervoor dat het rooster nog een beetje warm is. Je verwijdert etensresten dan eenvoudig met een staalborstel. Wanneer het rooster schoon is, raden we aan om het met plantaardige olie in te smeren. Zo roest het rooster minder snel.

Gietijzeren rooster reinigen

Heb je een gietijzeren rooster? Reinig deze dan alleen met heet water en een borstel. Droog het rooster goed af en zet hem 2 minuten in een oven van 150 graden. Smeer vervolgens het rooster met een plantaardige olie in en hij is klaar voor het volgende gebruik. Valt jouw barbecuerooster van ellende uit elkaar en zit het vol roestvlekken? Dan is een nieuw rooster een betere optie.

3. Vergeet de barbecue zelf niet

Alle barbecuehoezen

Om zo lang mogelijk van jouw barbecue te genieten raden we ook aan om na elke barbecuesessie de behuizing netjes schoon te maken. Gebruik hiervoor geen bijtende of schurende schoonmaakmiddelen, maar producten die goed ontvetten en tegelijk mild zijn voor het materiaal. Schuursponsjes blijven in de kast. Gebruik liever een zachte doek zodat het materiaal van jouw barbecue mooi blijft glanzen. Bescherm je barbecue vervolgens met een BBQ hoes zodat hij ook het volgende seizoen nog glanst.

4. Tip speciaal voor de houtskoolbarbecue

Tip voor houtskoolbarbecue

Verwijder na het barbecueën alle etensresten en as uit de kuip van de houtskoolbarbecue. Doe je dit niet, dan krijg je last van rookontwikkeling bij de volgende barbecue-sessie. Reinig de kuip met warm water, wat afwasmiddel en een doekje. Schrob waar nodig aangekoekte etensresten weg met een dotje staalwol.

5. Tip speciaal voor de gas- of elektrische barbecue

Tip voor gas- of elektrische barbecue

Het schoonmaken van een gas- of elektrische barbecue is iets eenvoudiger. Je verwijdert eerst de grootste etensresten van het rooster en sluit dan het deksel. Zet de barbecue op de hoogste stand en wacht zo'n 15 minuten. De verbrande etensresten borstel je er vervolgens gemakkelijk van af. Let er bij het schoonmaken van een elektrische barbecue op dat je de stekker uit het stopcontact haalt voordat je met water aan de slag gaat.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.339 beoordelingen