The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Bonne

Wat is het verschil tussen full hd en 4K?

Het belangrijkste verschil tussen een full hd tv en een 4K tv is dat de laatste scherper beeld geeft dan de eerste. In dit artikel lees je wat de termen full hd en 4K inhouden, geven we aan waar je beide resoluties tegen kunt komen en zetten we de verschillen tussen de 2 voor je op een rij.

De technische verschillen

full hd

Full hd

Full hd is de resolutie die je regelmatig tegenkomt bij televisies en beamers, Blu-ray spelers en videocontent. Het beeld is 1920 pixels breed en 1080 pixels hoog: in totaal 2,07 megapixel. Full hd wordt ook aangeduid met 1080i en 1080p. Hieronder lees je meer over het verschil tussen deze termen. Verwar full hd en HD Ready overigens niet met elkaar. Door de resolutie van 1280 x 720 pixels heeft HD Ready minder dan de helft van de pixels van full hd. Dit verschil is op korte afstand of op een groot scherm duidelijk zichtbaar.

4K

4K

4K, wat ook UHD en vroeger Ultra HD werd genoemd, is een resolutie die vaak voorkomt bij televisies en regelmatig bij beamers. De beeldresolutie is 3840 x 2160, wat neerkomt op 8,3 megapixel. Tv's, mediaspelers en video's met 4K resolutie laten dus 4 keer zoveel pixels zien als full hd beelden. Veel 4K televisies en videospelers hebben een upscaler aan boord die full hd video's scherper laat lijken. Zo geniet je ook bij beelden die zijn opgenomen in full hd van het scherpere beeld van een 4K televisie.

Het verschil tussen 1080i en 1080p

Het getal staat voor het aantal horizontale beeldlijnen van full hd: 1080. De 'i' staat voor interlaced. Bij soort beelden bouwt de tv een beeld op door de even en oneven lijnen om en om te laten knipperen. De 'p' in 1080p staat voor progressive. De televisie maakt een beeld alle 1080 beeldlijnen van boven naar beneden, één voor één, te verversen. Je herkent het verschil gemakkelijk bij snel bewegende beelden. Bij 1080i zie je dat de even en oneven beeldlijnen duidelijk van elkaar verschillen. 4K beelden zijn altijd progressive en worden daarom aangeduid met 2160p.

De verschillen in aanbod

Full HD content

Full hd

Full hd content is gemakkelijk te vinden en te bekijken. Zo worden de meeste televisieprogramma's uitgezonden in full hd resolutie. Ook zijn sommige games, films of video's in full hd te zien, maar inmiddels heeft 4K ook de gaming- en streamingwereld bereikt. En ook op YouTube, waar je nog full hd video's tegenkomt, is 4K aan zijn opmars bezig. Gebruik je nog een dvd-speler? De meeste dvd's hebben maximaal een HD Ready resolutie, wat lager is dan full hd.

4K UHD Blu-ray

4K

Het aanbod van films, series en games in 4K is in de loop der jaren de norm geworden. De meeste streamingkanalen - zoals Netflix, Disney+ en Amazon Prime - bieden hun content aan in 4K. Ook op YouTube verschijnt er steeds meer video's in 4K resolutie. Veel televisieprogramma's hebben vaak (nog) geen 4K resolutie. Sommige providers bieden al wel 4K paketten aan, maar het aantal zenders dat content in die resolutie uitzendt is beperkt.

Kies je voor full hd of 4K?

Of je voor een 4K televisie moet gaan, is afhankelijk van een aantal zaken. Ben jij een fanatieke gamer of filmkijker? Dan is het verstandig om voor een 4K televisie te gaan, omdat de meeste films en games in die resolutie te zien zijn. Bekijk je vooral het achtuurjournaal, talkshows en zo nu en dan een filmpje? Dan zou je voor full hd kunnen kiezen. Het schermformaat en de afstand tussen jou en de televisie is ook van belang. Hoe groter je televisie is en of hoe dichter je op het scherm zit, hoe meer je hebt aan 4K.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.259 beoordelingen