The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Lisanne

Gehakt draaien met een keukenmixer

Met het vleesmolen-opzetstuk voor je keukenmixer draai je zelf gehakt of worst van je favoriete stukje vlees. Lees verder om te ontdekken hoe je het vleesmolen-opzetstuk gebruikt.

1. Gehakt draaien met het vleesmolen-opzetstuk

Snijd het vlees in stukken van ongeveer 2 centimeter. Tip van de chef: leg bij het maken van half-om-halfgehakt het varkens- en rundvlees van tevoren een halfuurtje in de vriezer, dan mengt het tijdens het malen veel beter. Kies 1 van de meegeleverde maalschijven - hoe fijner de maasgrootte, hoe fijner het gehakt- en bevestig de schijf op het vleesmolen-opzetstuk. Vul de bovenkant van het opzetstuk dan met een handje vlees en duw het voorzichtig aan. Wordt er een voedselblad meegeleverd? Dan leg je al het vlees meteen op dit blad en hoef je tussendoor niet steeds kleine beetjes toe te voegen. Het gemalen gehakt dat er aan de onderkant uitkomt vang je op met de mengkom van je keukenmachine. Voeg naar smaak knoflook, specerijen en verse kruiden toe.

2. Worsten maken met het vleesmolen-opzetstuk

Wil je zelf worstjes maken? Maak dan eerst gehakt zoals beschreven bij stap 1. De grofheid is afhankelijk van het recept dat je gebruikt, maar voor worst gebruik je meestal de kleine of medium maalschijf. Leg het gehakt voordat je aan de slag gaat in ieder geval een uur in de koelkast. Laat de worstvelletjes ondertussen een halfuurtje weken en spoel ze van binnen én buiten goed af onder de kraan. Bevestig dan het trechtervormige worstenmaker-opzetstuk op de vleesmolen en schuif het worstenvelletje helemaal over de trechter, zodat het uiteinde vrij blijft. Pak een handje gehakt en maal het heel langzaam door de vleesmolen heen, tot het gehakt een heel klein beetje uit de trechter komt. Schuif dan het velletje weer een stukje terug, over het gehakt heen, en leg er een knoopje in. Nu ga je de worst vullen. Ondersteun `m met één hand en leg met je andere hand steeds een kleine hoeveelheid gehakt in de vleesmolen. Klaar? Leg er dan weer een knoopje in. Prik ten slotte kleine gaatjes in de worst, dan kan er tijdens het bakken lucht ontsnappen. Eet smakelijk!

Lisanne
Artikel van:
Lisanne Keukenmixerspecialist.

© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 12.849 beoordelingen