The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Caitlin

Hoe bouw je een koelkast in?

Je bent op zoek naar een inbouw koelkast of je hebt een nieuwe inbouw koelkast in huis, maar je weet niet precies hoe je deze inbouwt. Wij helpen je graag om jouw koelkast met sleepdeursysteem of deur-op-deur systeem in 5 simpele stappen te installeren. Houd altijd de handleiding van de koelkast bij de hand, want elke koelkast is nét even anders.

Installatie van je inbouw koelkast

Inbouw koelkast

Om zelf je inbouw koelkast te installeren, ga je als volgt te werk:

 1. Zorg voor het juiste gereedschap.
 2. Kijk of de draairichting van de deur klopt.
 3. Bevestig de afdekplaat en strip.
 4. Zet de koelkast vast.
 5. Bevestig het frontpaneel.

Stap 1: het juiste gereedschap

Gereedschap

Voor het inbouwen van een koelkast heb je het volgende nodig:

 • Accuboormachine
 • Torx schroevendraaier (meestal T20)
 • Rolmaat
 • Steeksleutel
 • Potlood
 • Hamer
 • Waterpas
 • Originele inbouwhandleiding.

Elk merk en model is anders. Het kan daarom voorkomen dat je daardoor ander gereedschap nodig hebt.

Stap 2: kijk of de draairichting van de deur klopt

Deur koelkast bekijken

Kijk of de draairichting klopt. De draairichting is de kant waarop de deur opendraait. Dit is belangrijk, want zo weet je zeker dat de deur volledig open gaat en je overal goed bij kan. Is de draairichting niet goed? Draai de deur dan om. Bekijk hiervoor de handleiding.

Stap 3: bevestig de afdekplaat en strip

Afdekstrip bevestigen

Zet je koelkast een stuk in de nis, maar plaats hem nog niet helemaal naar achteren. Er moeten namelijk nog 2 dingen worden bevestigd: de afdekplaat en de strips. Een afdekplaat zorgt ervoor dat de koelkast niet te ver naar achter kan. Plak hierna de afdekstrips aan de zijkanten. Deze voorkomen dat er kieren naast de koelkast zijn. Wanneer je zowel de afdekplaat als de afdekstrips hebt bevestigd, schuif je de koelkast in de nis. De voorkant van de koelkast moet gelijk zijn met de voorkant van je keukenkast. Let er wel goed op dat je nog gemakkelijk bij het snoer kan.

Stap 4: zet de koelkast vast

Koelkast vastzetten

Wanneer de koelkast in de nis staat, zet je hem vast. Waar en hoe dit precies gaat, lees je in de handleiding van jouw inbouw koelkast. Dit wisselt namelijk sterk per type en merk. Voor stap 4 is het belangrijk dat je weet wat voor bevestigingsscharnier je hebt: een sleepdeur of een deur-op-deur.

Stap 5a: bevestig het frontpaneel (sleepdeur)

Geleidesysteem op deur boren

Plaats de houder van het geleidesysteem op de koelkastdeur. Gebruik hiervoor de voorgeboorde gaatjes en kijk daarna goed waar de geleiderails moet komen. Zorg dat er altijd 2 centimeter ruimte is tussen het laatste stukje van de rails en het uiteinde van de deur. Teken deze goed af en schroef daarna de geleiderails op het frontpaneel. Sluit de deur niet netjes? Verstel dan het scharnier met de schroeven tot de deur helemaal goed sluit.

Stap 5b: bevestig het frontpaneel (deur-op-deur)

Koelkast vastzetten

Meet met de rolmaat waar je de beugel in het frontpaneel moet boren. In de handleiding staat hoe je dit precies meet. Teken de juiste plek af met een potlood en plaats de scharnieren op de beugel. Zet daarna alles vast met de bijgeleverde schroeven. Wanneer alles is vastgeschroefd, hang je het paneel aan de deur van de koelkast. Mocht het paneel iets scheef staan, dan verstel je deze eenvoudig met de schroeven. Wanneer de deur recht is, zet je hem vast met de resterende beugels.

Laat je koelkast inbouwen (tijdelijk niet beschikbaar)

Koelkast in de nis schuiven

Momenteel bezorgen we je product alleen tot nét over de drempel van je huis. We kunnen je product dus niet op de gewenste plek verderop in huis zetten, inbouwen of aansluiten. Het verpakkingsmateriaal nemen we wél mee. Net als je oude product, als deze klaar staat bij de drempel.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.695 beoordelingen