The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Marijn

Hoe los je ijsvorming in het koelgedeelte op?

Condens of ijs in je koelkast is normaal. Condensatie slaat neer op de achterwand van de koelkast, waar de verdamper zit. Zodra de compressor aanslaat en de verdamper begint te werken, kan deze zo koud worden dat de condensdruppels tijdelijk bevriezen. Heb je veel last van ijs? Dan kunnen deze 6 tips in dit artikel je misschien helpen.

6 tips tegen ijsvorming

6 tips tegen ijsvorming

Heb je last van een dikke ijslaag in het koelgedeelte, probeer dan de volgende 6 tips:

  • Tip 1. Controleer de omgeving van de koelkast
  • Tip 2. Let op de ventilatieruimte
  • Tip 3. Controleer de koeltemperatuur
  • Tip 4. Sluit de deur zoveel mogelijk
  • Tip 5. Laat je restjes afkoelen
  • Tip 6. Vervang de deurrubbers

Tip 1: controleer de omgeving van de koelkast

Omgeving koelkast

Check allereerst waar je koelkast staat. Staat deze veel in de zon of naast een andere warmtebron, zoals een radiator? Wanneer de koelkast in een te warme ruimte staat, moet de compressor langer draaien om je boodschappen koel te houden. Zorg daarom voor de juiste omgeving voor je koelkast.

Tip 2: let op de ventilatieruimte

Ventilatieruimte

De condens verdwijnt het beste uit de koelkast bij voldoende luchtcirculatie. Houd daarom minimaal 5 centimeter vrij bij de zijkanten en achterkant van de koelkast. In de handleiding vind je de aangeraden afstand.

Tip 3: controleer de koeltemperatuur

Koeltemperatuur

Wanneer de koelkast te koud is ingesteld, heeft het apparaat minder tijd om de condensatie goed af te voeren. Dit zorgt voor meer condensatie en ijsvorming. De beste koeltemperatuur is ongeveer 4 graden Celsius.

Tip 4: sluit de deur zoveel mogelijk

Deur sluiten

Zodra je de koelkastdeur opent, stroomt warme lucht de koelkast in. Open je de deur te vaak of laat je deze te lang openstaan, dan kan de koeltemperatuur stijgen. De compressor draait dan langer om de temperatuur weer omlaag te brengen. Zorg er dus voor dat je de deur niet vaak opent en snel weer sluit.

Tip 5: laat je restjes afkoelen

Restjes afkoelen

Zodra je warme restjes in de koelkast zet, zorgt dit voor veel vocht. De extra condensatie slaat dan weer neer op de verdamper. Laat daarom je restjes eerst goed afkoelen, voordat je ze in de koelkast zet.

Tip 6: vervang de deurrubbers

Deurrubbers vervangen

Werken de bovenstaande tips niet? Misschien sluit de deur niet goed of zijn de deurrubbers versleten, waardoor warme lucht gemakkelijk in je koelkast komt. Check de rubbers goed op slijtageplekken. Je kunt ook een zaklamp in je koelkast leggen, gericht naar de deur. Zie je licht door de deurrubbers zodra je de deur sluit? Dan zijn ze aan vervanging toe.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 19.319 beoordelingen