The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Marijn

6 tips wanneer je koelkast niet goed koelt

Dat je koelkast niet goed koelt, is zeer vervelend. Om te voorkomen dat je boodschappen bederven, delen we 5 tips waarmee je de koelkwaliteit van je koelkast verbetert.

Koelkwaliteit verbeteren in 6 stappen

Koelkwaliteit verbeteren

Probeer de onderstaande tips wanneer je koelkast niet goed koelt.

  • Tip 1. Controleer de ventilatieruimte
  • Tip 2. Stel de juiste temperatuur in
  • Tip 3. Deel je boodschappen juist in
  • Tip 4. Ontdooi het vriesgedeelte
  • Tip 5. Maak de condensor schoon
  • Tip 6. Vervang de deurrubbers

Tip 1: controleer de ventilatieruimte

Ventilatieruimte

Je koelkast koelt het beste bij voldoende luchtcirculatie, zodat het apparaat zijn warmte kwijtraakt. Houd daarom minimaal 5 centimeter vrij bij de zijkanten en achterkant van de koelkast. In de handleiding vind je de aangeraden afstand.

Tip 2: stel de juiste temperatuur in

Juiste temperatuur

De beste koeltemperatuur is 4°C. Hiermee zijn je boodschappen het langst houdbaar en verspreiden schimmels en bacteriën zich minder snel. Check dus de temperatuur van je koelkast en stel hem in op 4°C. Heeft je koelkast geen digitale regeling? Gebruik dan een koelkastthermometer om de temperatuur te meten.

Tip 3: deel je boodschappen juist in

Boodschappen juist indelen

Wanneer je koelkast geen luchtcirculatie heeft, heb je te maken met verschillende temperaturen in het koelgedeelte. Zo is het bovenin warmer dan onderin. Let hierop wanneer je je vleeswaren, kazen en zuivel een plekje geeft. Plaats je boodschappen ook niet te dicht bij de ventilatieopening en laat je restjes goed afkoelen voordat je ze in de koelkast zet.

Tip 4: ontdooi het vriesgedeelte

Vriesgedeelte ontdooien

Heb je een koelkast met Low Frost of helemaal geen anti-ijsvorming? Zodra er veel ijs in het vriesgedeelte zit, koelt de koelkast moeilijker. Ook betaal je meer energiekosten. Check daarom wanneer je voor het laatst de vriezer hebt ontdooid. Een vriesgedeelte met Low Frost ontdooi je zo’n 2 keer per jaar, bij geen anti-ijsvorming doe je dit 6 keer per jaar.

Tip 5: maak de condensor schoon

Condensor schoonmaken

Heeft jouw koelkast geen afgedekte condensor? Na verloop van tijd ligt hier stof op. Hierdoor doet de koelkast meer moeite om de warmte kwijt te raken, waardoor het apparaat slechter koelt. Maak de condensor daarom regelmatig stofvrij. Schakel hiervoor de koelkast uit en maak de boel schoon met een zachte borstel of doek.

Tip 6: vervang de deurrubbers

Vervang deurrubbers

Zodra de deurrubbers van de koelkast zijn versleten, komt hier meer warme lucht de binnenruimte in. Check de rubbers goed op slijtageplekken of leg een zaklamp in je koelkast, gericht naar de deur. Zie je licht door de deurrubbers zodra je de deur sluit? Dan zijn ze aan vervanging toe.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 18.853 beoordelingen