The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Devon

Waarom maakt mijn vaatwasser niet goed schoon?

Je vaatwasser maakt niet goed schoon. Mogelijk is het filter verstopt, waardoor het water niet goed bij je vaat komt. Het kan ook zijn dat de sproeiarmen van je vaatwasser niet genoeg ruimte hebben. Je leest hier hoe je er in 5 stappen voor zorgt dat je vaat weer schoon wordt.

Belangrijk voor schone vaat

Schone vaat

Zo zorg je ervoor dat je vaat goed schoon wordt:

  1. Ruim je vaat op de juiste manier in.
  2. Check of de sproeiarmen genoeg ruimte hebben.
  3. Vul het zoutreservoir van je vaatwasser bij.
  4. Verwijder etensresten uit het filter.
  5. Houd de rest van je vaatwasser goed schoon.

Stap 1: inruimen

Open vaatwasser

Controleer als eerste of je vaat op de juiste manier is ingeruimd. Let er op dat je niet te veel vaat in je vaatwasser stopt. Raadpleeg de handleiding om te zien hoeveel couverts er in je afwasmachine passen. Is het apparaat vol? Ga dan niet proppen of vaat op elkaar plaatsen. Doe je dit wel, dan bereikt het water niet alle kopjes en borden. Plaats vieze, aangekoekte vaat in de onderkorf. Daar is de waterdruk het hoogst.

Stap 2: sproeiarmen

Sproeiarm vaatwasser

Controleer vervolgens de sproeiarmen. Het is belangrijk dat de armen schoon zijn en goed ronddraaien. Test of de sproeiarmen goed draaien als je vaatwasser vol is.

  • Vieze sproeiarmen? Prik de verstopte gaatjes door met een prikker. Spoel ze vervolgens af onder de kraan.
  • Blokkeert iets de sproeiarm? Ruim je vaatwasser anders in, zodat de sproeiarm vrij beweegt.

Stap 3: zout

Bijvullen van zout

Elke vaatwasser heeft speciaal vaatwasserzout nodig. Hoewel dit in de meeste tabletten zit, is dit niet altijd voldoende. Is dit het geval, vul dan het zoutreservoir van je vaatwasser bij. Dit zit op de bodem en herken je aan een grote draaidop die op het reservoir zit. Raadpleeg de handleiding van je afwasmachine om te zien hoeveel zout je nodig hebt. Dit ligt onder andere aan de waterhardheid van je gemeente.

Stap 4: filters

Filter van een vaatwasser

Ruikt je vaatwasser een beetje apart? Het is dan mogelijk dat er een verstopping zit in je filter. Dit zijn vaak grote etensresten die in je vaatwasser achterblijven. Hierdoor gaat je vaatwasser stinken en komen deze resten tijdens het wassen op je vaat terecht. Haal het filter uit de bodem van het apparaat en spoel het af onder de kraan. Controleer goed of er geen vuil meer te bekennen is in zowel de filter als het filterhuis.

Stap 5: schoonmaken

Schoonmaken

Heb je de vaatwasser al een tijdje? Dan is het belangrijk dat je het apparaat goed onderhoudt. Als de vaatwasser van binnen niet schoon is, zal je vaat dit ook niet zijn. Laat je vaatwasser regelmatig draaien op een heet programma met een reinigingsmiddel. Hiermee voorkom je vervetting of kalkaanslag.

Help, bovenstaande tips werken niet!

Heb je alle stappen nagelopen, maar doet je vaatwasser het nog steeds niet? Dan is er waarschijnlijk iets stuk in het apparaat. Schakel een erkend monteur in om je afwasmachine na te laten kijken. Is je vaatwasser al een paar jaar oud en heeft hij zijn beste tijd gehad? Wellicht is het dan tijd voor een nieuw model. Kies voor een vaatwasser met middenklasse of topklasse waskwaliteit voor het beste wasresultaat.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.120 beoordelingen