The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Steven

Vergelijk de inkjetprinters met de laserprinters

Als je een nieuwe printer nodig hebt, kies je tussen een inkjetprinter en een laserprinter. Er zit veel verschil tussen inkjet- en lasertechnologie. Een inkjetprinter biedt uitkomst wanneer je hem thuis gebruikt en kwalitatief goede foto's wil printen. Een laserprinter is handig voor op kantoor door zijn snelheid, voordelige printen en grote toners. Wij vergelijken deze type printers voor je.

Verschillen tussen inkjetprinters en laserprinters

Inkjet Laser
Aanbevolen voor activiteit Thuis Kantoor
Cartridges Cartridges of inktflesjes Toners
Aanschafprijs Laag Hoog
Afdrukkosten Hoog Laag
Afdrukkwaliteit Hoog Lager
Afdruksnelheid Lager Hoog

Verschil in technologie

Inkjetprinter

Wat is inkjet technologie?

Een inkjetprinter maakt afdrukken door kleine druppeltjes inkt in een bepaald patroon op een pagina te spuiten. Deze inkt komt uit plastic capsules genaamd cartridges. Deze cartridges worden verkocht met allerlei kleuren inkt. Veel printers hebben alleen de basiskleuren zwart, cyaan, magenta en geel, maar er bestaan ook inkjetprinters met ruimte tot wel 9 verschillende cartridges. Hierdoor is een inkjetprinter in staat mooie kleurenafdrukken te maken.

Laserprinter

Wat is laser technologie?

Een laserprinter gebruik geen inkt, maar toner om een afdruk te maken. Toner is een poeder dat met een hoge temperatuur op een pagina wordt gesmolten. Dit wordt in grote toners verkocht, waardoor je lang print zonder deze te vervangen. Toner is voordeliger dan inkt, maar is minder goed in het maken van kleurenafdrukken. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt. Uitstekend voor op kantoor dus. Print je thuis veel, omdat je zzp'er of leraar bent? Ook dan komt een laserprinter van pas.

Verschil in kosten

Inkjet cartridges

Wanneer is inkjet voordeliger?

Voor veel inkjetprinters geldt dat ze een lagere aanschafprijs hebben dan laserprinters, maar de printkosten zijn hoger. Voor de goedkoopste inkjetprinters betaal je ongeveer 55 euro. Deze goedkope printers kunnen vaak ook scannen, kopiëren en in kleur afdrukken. Een inkjetprinter hoeft niet op te warmen, waardoor hij minder elektriciteit gebruikt dan een laserprinter. Cartridges zijn echter duur in gebruik en moet je vaak vervangen. Print je weinig? Dan is een inkjetprinter de meest voordelige keuze.

Laser toners

Wanneer is laser voordeliger?

Een gemiddelde laserprinters kost meer om aan te schaffen, maar print voordeliger met toner. Voor de goedkoopste laserprinters betaal je ongeveer 100 euro. Toner print voordeliger dan inkt, want toners gaan langer mee dan cartridges. Wat op de lange termijn veel geld bespaart. Bij een cartridge kan inkt opdrogen, wat bij tonerpoeder niet het geval is en met een toner print je meer pagina's. Druk je veel af? Dan is een laserprinter het meest voordelig.

Verschil in prestaties

Prestaties inkjetprinter

Prestaties inkjet

Inkjetprinters maken vrijwel altijd afdrukken met een betere resolutie en kleurweergave dan laserprinters. Hierdoor voorzie je tekstdocumenten van kleurrijke afbeeldingen of print je scherpe foto's. Tussen tekstdocumenten van een inkjet- of laserprinter zie je weinig verschil. Inkjetprinters drukken gemiddeld langzamer af dan laserprinters. Afdrukken met inkt zijn niet watervast en het papier kan nat aanvoelen bij kleurenafdrukken. Daarnaast kan inkt opdrogen en kunnen de spuitmondjes verstopt raken, dit is bij laserprinters niet het geval.

Prestaties laserprinter

Prestaties laser

Laserprinters printen gemiddeld een stuk sneller dan inkjetprinters. De meeste modellen printen meer dan 25 zwart-wit pagina's per minuut, waardoor een printje slechts 2,4 seconden duurt. Kleurenlaserprinters bestaan, maar deze bieden uitsluitend ruimte voor de 4 basis kleuren en hebben nooit een hoge afdrukresolutie. Je voorziet hiermee een verslag van kleurenafbeeldingen, maar je print geen kwalitatief goede foto's. De printjes van een laserprinter zijn zowel watervast als droog.

Conclusie

Een inkjetprinter biedt uitkomst wanneer je thuis wil printen, een goedkoop apparaat wil en kwalitatief goede afbeeldingen en foto's wil printen. Een laserprinter is handig voor op kantoor door zijn printsnelheid, voordelige toner en grote patronen. Kies zelf welke printer het beste bij je gebruik past.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 20.854 beoordelingen